A fiatal magyar munkavállalók jelentős része, 30 százaléka a koronavírus-járvány második felétől kezdve ismét azt fontolgatja, hogy külföldön vállalna munkát, majdnem olyan sokan indulnának útnak, mint tíz évvel ezelőtt – derül ki a K&H ifjúsági index friss felméréséből, amely a 19–29 évesek tanuláshoz és munkához fűződő viszonyát vizsgálta.

Side,View,Of,Young,Smiling,Female,Tourist,Surfing,Laptop,While
Fotó: Shutterstock

 

A budapestiek jobban állnak az idegen nyelvekkel

A fiatalok 77 százaléka saját állítása szerint beszél valamilyen idegen nyelven. A 19 és 25 éves közöttiek 84 százaléka véli úgy, hogy tud valamilyen idegen nyelven beszélni, a 26–29 évesnek csak 65 százaléka ilyen magabiztos. Budapesten bőven 80 százalék feletti arány adódott, míg a kisvárosok esetén 67 százalékos az arányuk. A nyelvtudás szempontjából 2021 elejétől látható javulás, azóta már stabilan 70 százalék feletti azok aránya, akik beszélnek valamilyen idegen nyelven. Ezt megelőzően az elmúlt évtizedben nem érték el ezt az arányt.

A magyar oktatási rendszerről a már állásban lévő 19–29 évesek többségének kedvezőtlen a véleménye: 64 százalékuk szerint az oktatás színvonala nem éri el az európai szintet. Mindössze 16 százalékuk szerint viszont igen. A hosszú távú adatok szerint 2018 előtt a dolgozó fiatalok 23 százaléka volt jó véleménnyel az oktatás színvonaláról, azóta viszont alig több mint 17 százalékuk tartozik ebbe a körbe.

Ismét 30 százalék felett az arány

A már dolgozó fiatalok kicsit több mint 30 százaléka több-kevesebb elszántsággal fontolgatta 2023 harmadik negyedévében, hogy külföldön vállalna munkát. 

Ugyanakkor 40 százalékuk nemet mond erre a lehetőségre.

A 2012 óta minden negyedévben elkészített felmérés korábbi eredményeiből látható, hogy a külföldi munkavállalást tervezők aránya 2021 közepén ismét visszaugrott 30 százalék fölé – ami 2012–2015 között huzamosabban jellemző volt –, és azóta is ezen a szinten maradt.

A felmérésből – a magyarországi munkaerőpiaci tendenciákkal összhangban – kiderült, hogy hosszabb távon javult a fiatalok helyzete a munkavállalás területén. Ugyanakkor rövid távon kedvezőtlen jelekre utalnak a legfrissebb kutatás eredményei. A dolgozó huszonévesek az elmúlt évtized első felében viszonylag pesszimisták voltak azzal kapcsolatban, hogy mennyire könnyen találnának munkát, ha elvesztenék az állásukat, míg az elmúlt öt évben a 2020-as évet kivéve optimistábbá váltak. Akkoriban 20 százalék alatt alakult azok aránya, akik úgy látták, hogy nagyon vagy inkább könnyen találnának munkát, az elmúlt években viszont ez az arány elérte vagy meghaladta a 25 százalékot. 

Igaz, a harmadik negyedévben a dolgozó fiatalok bő 7 százaléka vélte úgy, hogy könnyen találna új állást és 18 százalékuk úgy, hogy inkább könnyen, mint nehezen – vagyis ismét csupán 25 százalékuk nyilatkozott optimistán. 

A mostani felmérés szerint az érintettek több mint egyharmada, 34 százaléka látta átlagosnak a lehetőségeit, pesszimista választ adott a válaszadók közel 41 százaléka.

Kevés az előrelépési lehetőség

A kutatás szerint a munkahelyi elégedettséget jelző mutató 2012 óta jellemzően a 45 és 50 százalékos sávban maradt, ennyi dolgozó fiatal mondta azt, hogy inkább szeretik a munkájukat, mint nem. Ez az arány 2023 harmadik negyedévében 45 százalék volt. Budapesten a megkérdezettek 58 százaléka vélekedik így, ami kiugróan magas érték. A kutatás szerint viszont a dolgozó fiatalok körében kisebbségben vannak, akik látnak lehetőséget az előrelépésre: csak 29 százalékuk lát erre opciót, holott 2021 eleje óta ez az arány határozottan 30 százalék felett alakult.