A magyar fiatalok bő harmada elégedett az életével, az átlagjövedelmük 190 ezer forint felett van – közölte a K&H legújabb felmérési eredményeit az ifjúsági indexszel kapcsolatban. Eszerint az évtized elején mért 20 pontos értékről 11-re csökkent mostanra a magyar fiatalok hangulatát tükröző mutató, amelyben az elmúlt két évben alig történt változás.

kőgazdag fiatalok
Havi 193 ezer forintos jövedelemből a magyar fiatalok nem lesznek kőgazdagok: a nagy port kavart sorozat szereplői sem maguk szerezték a vagyonukat.
Fotó: TV2

Nem mozdult, a harmadik negyedévben 11 ponton maradt a K&H-ifjúsági index, amely megegyezik az év második három hónapjában mért adattal. 

A 19–29 éves magyar fiatalok átlagos jövedelme 193 ezer forintot tesz ki

– ez lényegében megegyezik az előző negyedévi értékkel, de meghaladja az első negyedéves 181 ezer, illetve a 2022 utolsó három hónapjában mért 142 ezer forintot.
A 19–29 éves fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével, és 71 százaléka látja úgy, hogy az élete a közeljövőben többé-kevésbé pozitívan változhat.

Az inaktívak körében általában alacsonyabb az elégedettség, ám ebben a negyedévben nem volt különbség köztük, és az aktív, dolgozó fiatalok között.

A jövőt illetően a nők és az inaktívak optimistábbak.

A fiatalok elégedettségét egyértelműen befolyásolja az anyagi helyzetük is. 

A megkérdezett fiatalok tizedének 

  • nincs semmilyen jövedelme, 
  • 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta, 
  • havi 100–249 ezer forint közötti jövedelemre 28 százalékuk tesz szert, 
  • további 32 százalékuk sorolható a 250–500 ezer forintos sávba, 
  • 4 százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

Az ifjúsági index 2012 és 2020 között 2–20 pont között szóródott, a mostani évtized elején 18–20 pont, majd a 15 pont alatti szintek voltak a jellemzők.

Mit tükröz a felmérés?

A 19–29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt szeptember 1–14. között.

Tanulni itthon, dolgozni viszont külföldön szeretne a magyar diákok többsége

A diákok több mint 40 százaléka  elképzelhetőnek tartja a külföldi munkavállalást a jövőben. A dolgozó fiatalok több mint harmada, 35 százalék úgy gondolja, könnyen találna állást, ha más munkahelyet kellene választania, 11 százalék azok aránya, akik úgy látják, nagyon könnyen el tudnának helyezkedni.