BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Havi 200 ezer forint alatt van a magyar fiatalok átlagjövedelme – mégsem pánikolnak

Noha az évtized elején nagyot esett, két éve már nem mozdul a fiatalok elégedettségét tükröző index, amely az elmúlt hat hónapban azonos szinten maradt. A K&H reprezentatív ifjúsági kutatása szerint a 19–29 éves magyarok átlagjövedelme 193 ezer forint, négy százalékuk azonban félmillió fölött visz haza. A magyar fiatalok bő harmada elégedett az életével.

A magyar fiatalok bő harmada elégedett az életével, az átlagjövedelmük 190 ezer forint felett van – közölte a K&H legújabb felmérési eredményeit az ifjúsági indexszel kapcsolatban. Eszerint az évtized elején mért 20 pontos értékről 11-re csökkent mostanra a magyar fiatalok hangulatát tükröző mutató, amelyben az elmúlt két évben alig történt változás.

kőgazdag fiatalok
Havi 193 ezer forintos jövedelemből a magyar fiatalok nem lesznek kőgazdagok: a nagy port kavart sorozat szereplői sem maguk szerezték a vagyonukat.
Fotó: TV2

Nem mozdult, a harmadik negyedévben 11 ponton maradt a K&H-ifjúsági index, amely megegyezik az év második három hónapjában mért adattal. 

A 19–29 éves magyar fiatalok átlagos jövedelme 193 ezer forintot tesz ki

– ez lényegében megegyezik az előző negyedévi értékkel, de meghaladja az első negyedéves 181 ezer, illetve a 2022 utolsó három hónapjában mért 142 ezer forintot.
A 19–29 éves fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével, és 71 százaléka látja úgy, hogy az élete a közeljövőben többé-kevésbé pozitívan változhat.

Az inaktívak körében általában alacsonyabb az elégedettség, ám ebben a negyedévben nem volt különbség köztük, és az aktív, dolgozó fiatalok között.

A jövőt illetően a nők és az inaktívak optimistábbak.

A fiatalok elégedettségét egyértelműen befolyásolja az anyagi helyzetük is. 

A megkérdezett fiatalok tizedének 

  • nincs semmilyen jövedelme, 
  • 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta, 
  • havi 100–249 ezer forint közötti jövedelemre 28 százalékuk tesz szert, 
  • további 32 százalékuk sorolható a 250–500 ezer forintos sávba, 
  • 4 százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

Az ifjúsági index 2012 és 2020 között 2–20 pont között szóródott, a mostani évtized elején 18–20 pont, majd a 15 pont alatti szintek voltak a jellemzők.

Mit tükröz a felmérés?

A 19–29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt szeptember 1–14. között.

Tanulni itthon, dolgozni viszont külföldön szeretne a magyar diákok többsége

A diákok több mint 40 százaléka  elképzelhetőnek tartja a külföldi munkavállalást a jövőben. A dolgozó fiatalok több mint harmada, 35 százalék úgy gondolja, könnyen találna állást, ha más munkahelyet kellene választania, 11 százalék azok aránya, akik úgy látják, nagyon könnyen el tudnának helyezkedni.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.