Köztársasági elnöki határozat jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben. Ebben Novák Katalin államfő Gion Gábor államtitkár felmentéséről rendelkezett.

20230614_Sz_MCC_Gion_Gábor_KA_TN (16)
A Magyar Közlönyből derült ki: Novák Katalin és Orbán Viktor fontos államtitkárt menesztett a kormányból. Fotó: Kiss Albert

A határozat szerint az államfő a miniszterelnök, Orbán Viktor javaslatára járt el, amikor úgy döntött, hogy 

Gion Gábort, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát felmenti a megbízatása alól.

Ennek hatálya 2023. december 31. Gion Gábor a honvédelmi tárca védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Ezt a tisztséget hivatalosan május végétől tölti be. Előtte négy éven keresztül, 2018-tól a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkáraként dolgozott, korábban pedig majdnem egy évtizeden keresztül az egyik legnagyobb tanácsadó cég, a Deloitte Zrt. elnök-vezérigazgatója volt.

A felmentés okairól egyelőre nem jelent meg indoklás. Elképzelhető azonban, hogy a miniszteri kompetenciák friss átalakításával van összefüggésben.

Váratlanul átszervezi a kormányt Orbán Viktor: a döntés megjelent, létrejött egy csúcsminisztérium – ez lehet a magyarázat

A kormányzati mozgások az év végéhez közelítve sem lassulnak, sőt. A kabinet jövőbeni működéséről kifejezetten markáns átalakítást hirdettek ki a legfrissebb Magyar Közlönyben.