Magyar gazdaság

Bejött a jóslat, még mélyebbre csökkent az infláció – irány a 6 százalék

Ahogy azt a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők megjósolták, novemberben folytatódott a dezinfláció: a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A szakértők úgy gondolják, decemberben már 6 százalék körül lehet az infláció. Bár az adat nem okozott meglepetést, azt továbbra sem tudni, hogy milyen hatással lesz a monetáris politikára. Egyes vélemények szerint még akár felül is vizsgálhatja a kamatvágások ütemét a Magyar Nemzeti Bank.

Ahogy azt a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők megjósolták, novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, októberhez képest viszont nem változtak az árak átlagosan, miközben a járműüzemanyagok 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek – derült a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentéséből.

221123_tesco_59_VZ
Hatalmasat drágult a cukor 2022 novembere óta, a tojásért viszont sokkal kevesebbet fizetünk.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Elszállt a cukor, negyedével csökkent a tojás ára

Tizenkét hónap alatt, tehát 2022 novemberéhez viszonyítva

 • az élelmiszerek ára 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládéé és a kakaóé (19,1), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9), valamint a büféáruké (17,0). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vajé és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent. 
 • A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, míg a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni. 
 • A járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt. 
 • A szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 20,7, az üdülési szolgáltatás 15,8, a sport- és múzeumi belépők 14,1, a járműjavítás és -karbantartás 13,8 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került. 
 • A szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül az előbbié 12,1 százalékkal nőtt. 
 • Az állateledelek ára 24,3, a mosó- és tisztítószereké 15,2, a testápolási cikkeké 7,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 3,3 százalékkal magasabb lett. 
 • A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, itt a használt személygépkocsik ára 9,5 százalékkal csökkent, miközben a konyha- és egyéb bútorok ára 9,4, a fűtő- és főzőberendezéseké 4,3, a szobabútoroké 3,7, az új személygépkocsiké 3,3 százalékkal nőtt.
 

Jó hír az autósoknak: olcsóbb lett az üzemanyag

Egy hónap alatt, azaz 2023 októberéhez viszonyítva

 • a fogyasztói árak átlagosan nem változtak. 
 • Az élelmiszerek ennek ellenére átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényárasok (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8 százalékkal kevesebbe került. 
 • A járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. 
 • A ruházkodási cikkek 1,2 százalékkal drágultak. 
 • A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A labda a jegybank térfelén pattog

A lapunknak nyilatkozó Regős Gábor szerint a dezinfláció folytatódása lehetővé teszi a monetáris politika további lazítását, melynek mértéke várhatóan a következő hónapokban is havi 75 bázispont lesz. „A 3 százalékos cél elérése még messzebb van. Erre utal, hogy a maginfláció a teljes inflációs mutató felett található, ez pedig azt jelzi, hogy az inflációs alapfolyamatok erősebbek. A pénzromlás csökkenésében nagy szerepe van az üzemanyagárak mérséklődésének” – magyarázta a Makronóm Intézet szakmai vezetője. 

Ami pedig a kamatvágások ütemének módosítását illeti, Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, az előretekintő iránymutatás meglehetősen csekély helyet hagyott az ilyen jellegű finomhangolásnak, ezzel együtt azért nem vetné el teljesen ennek a lehetőségét.

A szakértők úgy gondolják, decemberben már 6 százalék körül lehet az

Már nem az élelmiszerek határozzák meg az árdinamikát

Teljesült a kormány év elején kitűzött célja, miután októberben másfél évet követően újra 10 százalék alá került a fogyasztói áremelkedés hazánkban. Fontos mérföldkőhöz érkeztünk ezzel itthon, ugyanis ettől kezdve már nem az élelmiszerek határozzák meg az árdinamikát. Októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Januárban 25,7 százalékon tetőzött a drágulás, azóta ez volt a 10. hónap, hogy csökkent a pénzromlás.

Nagy Márton: újabb győzelem az infláció felett

Nagy Márton a pénteki adatok alapján kijelentette, hogy újabb győzelmet arattak az infláció felett. A gazdaságfejlesztési miniszter úgy gondolja, a pénzromlás csökkentése jó ütemben halad, amely egyaránt lényeges segítséget jelent a családok és a gazdaság számára. Megállapította azt is, hogy a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre nyomta le az inflációt. Szerinte itt azonban nem álltak meg, a mértéke novemberben ugyanis még tovább apadt, az összkép tehát sokkal kedvezőbb. 

 

infláció csökkenése magyarországi infláció infláció pénzromlás Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Kapcsolódó cikkek