Magyar gazdaság

„Újabb győzelem” – így reagált a kulcsminiszter az inflációs adatokra

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. Szerinte itt azonban nem álltak meg, a pénzromlás mértéke ugyanis novemberben még tovább apadt, az összkép tehát sokkal kedvezőbb, ez pedig lényeges segítséget jelent a magyar családok és gazdaság számára.

Nagy Márton a pénteki adatok alapján kijelentette, hogy újabb győzelmet arattak az felett. Úgy gondolja, a pénzromlás csökkentése jó ütemben halad, ami egyaránt lényeges segítség a családok és a gazdaság számára. A gazdaságfejlesztési miniszter megállapította, hogy a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. Szerinte itt azonban nem álltak meg, a mértéke novemberben még tovább apadt, az összkép tehát sokkal kedvezőbb. 

NAGY Márton
Nagy Márton szerint újabb győzelmet arattak az infláció felett.
Fotó: Mónus Márton

 

Az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított

„Megállapítható, hogy novemberben az élelmiszerek inflációját is egy számjegyűre szorította vissza a kormány, az éves árváltozás 7,1 százalékot tett ki. Pozitív előrelépést jelent az is, hogy októberhez képest 3,6 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára. A kormány célzott intézkedései tehát hatékonyak. Az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított, érdemben járultak hozzá az infláció csökkentéséhez” – idézi Nagy Márton szavait a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye.

Hangsúlyozzák: az áremelkedés további leszorítása érdekében 2024. július elsejéig meghosszabbítják a kötelező akciózást, a GFM pedig az árfigyelőben szereplő termékkörök növelésére tett javaslatot. Azt írják:

A megfigyelt termékek száma 62-ről 80-ra emelkedhet, így az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha- és a kacsahús szerepelni fog az árfigyelőben.

Szerintük biztató, hogy az infláció csökkenésén túlmutatóan a helyreállítását tekintve is egyre kedvezőbb környezet rajzolódik ki, az alapvető mutatók és tényezők folyamatos javulása látható. 

benzinar
Pozitív előrelépést jelent az is, hogy októberhez képest 3,6 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára.
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

A magyar gazdaság európai szinten is az egyik legnagyobb mértékben bővült

A harmadik negyedévben már újra növekedésnek indult a gazdaság, és európai szinten is az egyik legnagyobb mértékben bővült. Szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat is, azaz újra növekedési pályára állt a fizetések vásárlóereje – mutattak rá, hozzátéve, a kormány támogatja és segíti a bérek dinamikus emelkedésének fenntartását annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal emelkedve visszatérhessenek a korábbi növekedési pályájukra. Kiemelték, a bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése, ezen keresztül pedig a beruházások növekedése és a gazdasági növekedés helyreállítása előtt. 

A kormány célja, hogy az infláció leszorítását követően, jövőre újra dinamikusan, 3-4 százalékkal növekedjen a magyar gazdaság.

A növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg már csak egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely súlyos károkat okoz a gazdaságban, visszaveti a versenyképességet és a teljesítményt is.

 

Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kötelező akciózás Árfigyelő infláció
Kapcsolódó cikkek