A korábbi ingyenes helyett fizetőssé váló parkolás, energia-hozzájárulási díj, kötelező minibárdíj. A balatonszemesi Wellness Hotel Szindbád egy új árazási rendszerrel állt elő, valószínűleg a magas energiaköltségei miatt. 

Modern,Room,For,Travellers,,,Hotel,,B&b,,Guest,House,In
Fotó: Shutterstock

A portfolio.hu vette észre, hogy a hotel honlapján az olvasható, 21 500 forint/fő/éjszaka a szálláslehetőség, minimum 2 éjszakás foglalással, de közlik azt is, hogy 

bevezették az energiaköltség-hozzájárulást, amely fűtési szezon előtt 1270 forint/fő/éjszaka, fűtési szezon alatt – az október 20-tól április 20-ig – már 3270 forint/fő/éjszaka. Bevezették a minibárhasználati díjat is – kötelező elemként –, ami 1850 forint. 

A hotel előtti parkolás ingyenes, a zárt, kamerával figyelt parkoló használata már éjszakánként 1270 forint. A portál szerette volna megkérdezni a hotel vezetésétől, hogy a vendégeiknél milyen visszhangja volt az új költségelemeknek, de nem válaszoltak a megkeresésükre.  

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt nyilatkozta a portálnak, hogy valószínűleg nehezen értelmezhető a vendég számára, hogy a fűtésre és hűtésre pluszpénzt kérnek el. A szakértő szerint nem attraktív, inkább felbosszantja a vendéget ez a fajta árazás. Flesch szerint mindenkinek magánügye, hogy marketingszempontból hogyan vezeti fel a szolgáltatási árait, de ő nem tudja elképzelni, hogy 

mostantól a szállodák fapados légitársaságként működve mindenért pénzt kérnek.

Sívó Roland, az AquaWorld Resort Budapest létesítményigazgatója szerint általánosságban elmondható, hogy a szobaáraknál a piac elfogadóképessége a határán van. Ők a csomagjaikból semmilyen szolgáltatást nem vettek ki, viszont a kiegészítő szolgáltatások árait 10-15 százalékkal kénytelenek voltak megemelni. Szerinte drágultak az ételek-italok, a munkaerő, a kozmetikai kezelések és persze a mosás is. 

Ismét terítéken a szállodai szervizdíj bevezetése – VG Podcast

Nem először merül fel a szállodai szervizdíj bevezetése, ám most már konkrét kéréssel fordult a kormányzathoz a szakmai szövetség. A vendégforgalomból közvetlenül részesülő munkavállaló így motiváltabb lehet, a munkaadó pedig a munkabérnél kedvezőbb adózású jövedelemmel tudja vonzóvá tenni az ágazatot.