A januártól változó szabályok, feltételek között nem könnyű eligazodni, de a hitelintézet szakértői az átmeneti időszakban is minden támogatást megadnak ügyfeleiknek ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldást válasszák otthonteremtési céljaik megvalósításához, feloldják a „CSOK vagy Plusz” dilemmát.

csok

Fotó: Shutterstock

Az OTP Bank az elmúlt nyolc évben több mint százezer családnak segített új otthont vásárolni vagy építeni az államilag támogatott konstrukciókkal, így bőséges tapasztalatokat szerzett a különlegesnek számító élethelyzetek, igénylések kezelésében is.

A pénzintézet a támogatott hiteleknél 50 százalékot megközelítő, az állami támogatási konstrukcióknál pedig szintén meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik.

A hitelintézet tapasztalatai szerint a CSOK 2015. januári indulása óta eltelt időszakban a 2019-es bevezetése adott nagy lendületet a támogatásoknak: 2020-ban az elmúlt nyolc évben megítélt összeg ötödét, 2021-ben csaknem 19 százalékát folyósították az ügyfeleknek.

Érdekesen alakult a hazai régiók rangsora

A falusi CSOK-nál mind darabszámban, mind összegben az igénylések több mint fele, 53 százaléka Kelet-Magyarországról érkezett. A városi CSOK-nál az összeget tekintve 38,5 százalékos aránnyal Budapest és Pest megye az első, de darabszámban (40 százalékos részesedéssel) ebben a szegmensben is Kelet-Magyarország áll az élen. A CSOK hitelt igénylők számában Kelet-Magyarország, értékében a Dunántúl vezet.

A családi otthonteremtési kedvezmény és a családi otthonteremtési lakáshitel (a köznyelvben városi CSOK és városi CSOK hitel) 2023. december 31-ig igényelhető, de a munkanapok év végi rendjének változásai miatt az erre vonatkozó igénylést legkésőbb 2023. december 29-én lehet benyújtani, méghozzá hiánytalanul.

A legfontosabb dokumentumok:

  • a tb-igazolás
  • a NAV-igazolás
  • a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés
  • az adószámra vonatkozó igazolások gyermekek esetén is
  • a várandósság igazolása
  • a hiteles energetikai tanúsítvány
  • a költségvetés

Az év végén közigazgatási szünet lesz, vagyis 2023. december 27–29. között nehézségekbe ütközhet a felsorolt dokumentumok beszerzése. Ráadásul a folyamat hosszabb időt is igénybe vehet.

A januártól érvényes új szabályai szerint a gyermekvállalás feltétele, hogy a házaspár hölgy tagja ne legyen több, mint 41 éves.

Young couple kissing in their new house
Az OTP Bank az elmúlt nyolc évben több mint százezer családnak segített új otthont vásárolni.
Fotó: PhotoAlto via AFP

Átmenetileg, 2025. december 31-ig az ennél idősebb nők esetében is benyújtható az igénylés, ha igazolják a legalább 12 hetes várandósságot. Szintén átmeneti szabály, hogy a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott hiteligénylésnél a 2024. január 1. és a kérelem benyújtása között megszületett, valamint az ebben az időszakban gyámhatósági határozattal örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön elbírálásakor.

A bank CSOK Plusz-jogosultságot vizsgáló kalkulátorával az ügyfelek megnézhetik, hogy megfelelnek-e az új feltételeknek.

Az OTP Bank a feltételek változása miatt azoknak az ügyfeleknek mindenképpen a „városi” CSOK-ot ajánlja, akik az életkoruk miatt kiesnek a kedvezményezetti körből.

Sokan nem tudják, hogy egy 25 éves fiatal még gyermeknek számíthat, így az idősebb korosztályok képviselőinek is elérhetők az érvényes támogatási formák, valamint az elvált szülők is benyújthatják az igénylést.

A fiatalabb gyermekvállalás előtt állóknak viszont érdemes megvárni a CSOK Plusz hitelprogramot, mert az új családtagok érkezését követően, a második és minden további gyermek megszületése után jogosultak lesznek gyermekenként tízmillió forintos támogatásra, amivel csökkenthetik a CSOK Plusz-lakáshiteltartozásukat.

Óvatosak a CSOK Plusszal kapcsolatban a lakáspiaci elemzők

Nem számítanak gyors kilábalásra a lakáspiacon.