Évek óta jelzi a Pénzügyminisztérium, hogy jelentős pénzt spórolhatnak a kisvállalkozások a megfelelő adózási mód megválasztásával. Kiderült, a kisvállalati (kiva) jelenlegi alanyai, csak tavaly átlagosan 1,9 millió forint adót spóroltak meg. Mindenképp érdemes tehát néhány percet szánni a Pénzügyminisztérium 2024-es kivakalkulátorára – mondta Izer Norbert az MTI-nek.
 

Karnok Csaba20190807 Szeged 
Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Tízből kilenc kis és középvállalkozás leállás nélkül oldja meg a nyári szabadságolást.

Képen: Procontrol elektronikai vállalkozás
Fotó: Karnok Csaba/Mediaworks

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint továbbra is minden kisvállalkozásnak érdemes megfontolnia a kivára váltást, hiszen a tavalyi bevallási adatokból is látszik, hogy a kivás adózók átlagosan 1,9 millió forint adót spóroltak meg 2022-ben.
Izer Norbert közölte, a vállalkozások segítségére van a Pénzügyminisztérium kivakalkulátora. Ez a program pontosan kiszámítja, mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal. 

Minden vállalkozásnak megéri a próbaszámításokat elvégezni, hiszen az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégeknek – a bérköltségre tekintettel – több mint 70-80 százaléka jobban járhat. 

Mint mondta, a kiva az egyik legkedvezőbb adózási forma: mindösszesen 10 százalék az adókulcsa, és kiváltja a társasági és a szociális hozzájárulási adót is. A kiva népszerűsége – az adó 2017-es pozitív reformja óta – folyamatosan emelkedik. 

Izer Norbert: a nagyobb adóbevétel forrása a csökkentett adóteher lehet

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a hazai kormányzatnak régóta az a célja, hogy a fogyasztási

A kivát választó cégek száma az elmúlt években dinamikusan nőtt, mára meghaladta a 90 ezret. Akkor is előnyös a kiva, ha bővülni, fejlődni szeretne a cég, hiszen ekkor olyan adómegtakarítást biztosít ez az adónem, amelyet szinte egyetlen, az Európai Unióban hatályos adófajta sem képes nyújtani. Így a kiva a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén az ország versenyképességet is növeli – tette hozzá.
 

A kisvállalati adózás választásának legfontosabb kritériumai, hogy a kiva alanyiság adóévét megelőző adóévben az átlagos statisztikai állományi létszám – a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen – ne haladja meg az 50 főt, valamint, hogy a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétel és a mérlegfőösszeg ne haladja meg a 3-3 milliárd forintot.

 

Kiemelte: fontos ugyanakkor, hogy a cégek mindaddig az adónem hatálya alatt maradhatnak, amíg önállóan el nem érik a 100 főt, illetve a 6 milliárd forint bevételt. Ha a cégre igaz, hogy a bruttó bértömege nagyobb a nyereségénél, és növekedésre fordítják vissza a nyereséget – ideértve az induló vállalkozásokat is –, akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni a kivázás lehetőségét, mert az nagy valószínűséggel bőségesen megéri.

Adócsomag: már az áfabevallást is a készíti a jövőben

Az egyik legjelentősebb változás a külön jogszabályban megjelenő globális minimumadó-szabályozás, amely Magyarországon megközelítőleg háromezer vállalkozást érint.