A meteorológiai szolgálat a jövőben olyan korszerű és versenyképes szervezetként működik majd, amely megfelel az állam, az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőivel Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a tárca közleménye szerint.

Clouds,And,Thunder,Lightnings,And,Storm
A pontos időjárás-előrejelzés segíti az energiatermelés tervezését is. Fotó: Shutterstock

 

Könnyebben hozzá lehet férni az uniós pénzekhez 

Január 1-jétől ugyanis az OMSZ új néven, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-ként működik tovább. Az új társaság az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatással segíti majd a zöldátállást, az energiahatékonyságot, az energiaszektort, az agráriumot, a közlekedésbiztonságot és a levegőtisztaságot Czepek Gábor ígérete szerint. Az OMSZ HungaroMetté alakítása hozzájárul a fejlesztéseket és beruházásokat segítő európai uniós források hatékony felhasználásához is. A társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet – emelte ki Czepek Gábor a főbb szervezeti változásokat ismertetve.

A jövőben a társaság az előrejelzések további fejlesztésével és speciális, kifejezetten az energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásokkal – például nagyobb felbontású speciális előrejelzésekkel – segítheti a termelésmenet-rendezéssel, a rendszer- és hálózatüzemeltetéssel kapcsolatos kockázatok és költségek csökkentését, ami növeli az energiahatékonyságot és az energiabiztonságot.

Tevékenysége bővülhet egyes környezetvédelmi – így az uniós ökocímkével ellátott – feladatokkal és uniós projektekkel, valamint a nemzeti alkalmazkodási térinformatikai rendszer (NATéR) üzemeltetésével. Július elsejétől egységes szakmai irányítást kap a levegőtisztaság-védelem, és ez a társaság működteti majd az országos légszennyezettségi mérőhálózatot. Az államtitkár aláhúzta, a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait is természetesen ellátja a HungaroMet, de e munkáknak ki kell egészülniük a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, amihez szükség lesz az OMSZ-nél meglévő szakmai tudásra.