Az elemzői várakozásoknak megfelelően megjelentek az olcsóbb lakáshitelek: minden magyarországi bank 7 százalék alá megy a kamatokkal, és azok között jellemzően már csak néhány tizedszázalékos különbségek lesznek jövőre – írja gyorselemzésében a Bank360.hu.

Legal,Consultants,,Notary,Or,Justice,Lawyer,Discussing,Contract,Document,On
legal consultants, notary or justice lawyer discussing contract document on desk with client customer in courtroom office, business, justice law, insurance, legal service, buy and sell house concept
lakáshitel, lakáspiac, szerződés, törlesztés, részlet, bank
A legbátrabb a Magnet Bank volt, amely 1,15-1,3 százalékos vágást hajt végre januártól
Fotó: Shutterstock

A portál szerint sorra teszik közzé a 2024. januárjától érvényes kamatkondícióikat, és mivel az önkéntes kamatplafon a lakossági lakáshitelek esetében 8,5-ről 7,3 százalékra csökken, így minden pénzintézet hozzányúlt az eddigi kamataihoz. A vágás mértéke jellemzően arányos a kamatplafon csökkenésével, a szórás 0,8 és 1,3 százalék közötti.

A kamatplafon a lakossági lakáshiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) maximumát jelenti, amelybe a kamaton kívül minden egyéb költséget is bele kell számítaniuk a bankoknak, így az általában 0,3-0,5 százalékkal magasabb a meghirdetett ügyleti kamatnál. Ebből az következik, hogy januártól jellemzően 7,0 és 7,3 százalék közötti THM-ekkel találkozhatnak majd az igénylők az új lakáshiteleknél.

Magasabb havi jövedelemátutalás esetén azonban lesznek 7 százalék alatti hitelajánlatok is. A Bank360.hu szakértői szerint összességében az új kamatplafon az eddiginél is jobban csökkenti a bankok ajánlatai közötti kamatkülönbségeket, amelyek mértéke jellemzően már 1-2 tizedszázalékban mérhető csupán.

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank 0,86 és 1,21 százalék közötti mértékben mérsékli a lakossági lakáshitelek kamatait 2024-től. Így azok 6,74 és 6,99 közöttiek lesznek. A jobb ajánlatokat magasabb jövedelemmel, illetve havi átutalásokkal lehet elérni.

CIB Bank

A CIB Bank 0,8-1,1 százalékos csökkentést hajt végre januártól a lakossági jelzáloghiteleinél. Ennek hatására azok kamata 6-79-6,89 százalék lesz. 

K&H Bank

A K&H Banknál 0,91 és 1,11 százalék a vágás mértéke januártól, ami alapján ugyancsak 6,79-6,89 százalékos kamatokon kínálja a lakáshiteleit.

MBH Bank

Az MBH Bank 0,85-1,0 százalékkal csökkent, és így az átlagügyfeleknek 6,79 százalékért adja a lakáshitelt, de a kiemelkedő jövedelemmel rendelkezőknek ez lemegy 6,49-re. 

Magnet Bank

A Magnet Bank nyúlt bele a kamatába a legbátrabban, miután 

1,15-1,3 százalékos vágást hajt végre januártól, ami alapján 6,3-6,7 százalékos kamattal kínálja majd a lakáshiteleit.

OTP Bank

A legnagyobb hazai bank, az OTP már korábban meghirdette a januártól érvényes lakáshitel-kamatait. E szerint a jelenlegi 8 százalékost 6,97-re viszi le, a 7,8-ast pedig 6,87-re.

Gránit Bank

A piacon az eddig legolcsóbbnak számító Gránit Bank már december közepétől az új, 7,3 százalékos kamatplafonhoz igazította a lakáshiteleit. Ez alapján 7,49-ről 6,8 százalékra csökkentette a kamatát, és így már 7,13 százalékos THM-mel kínálta a jelzálogkölcsönét 2023 utolsó napjaiban is.

Jön az alacsonyabb önerő a fiatalok lakáshiteleinél

Módosította a jegybank a hitelfedezeti arányokról szóló rendeletet, ennek alapján januártól az első lakásukat vásárló fiataloknak elég lesz a lakáshitelükhöz 10 százalék önrészt felmutatni, ha ehhez a bankjuk is hozzájárul. A rendelet alapján 2024. január elsejétől a 41. életévüket még be nem töltött ügyfeleknél és adóstársaknál a lakóingatlan értékének 90 százalékát is elérheti az építésre vagy vásárlásra nyújtott lakáshitel összege.