Élénkülhet a lakáshitelezés a következő időszakban köszönhetően az inflációs nyomás enyhülése miatt csökkenő kamatoknak, a reálbérek emelkedésének, valamint az új állami lakástámogatási rendszernek. A lakáshiteleknél azonban továbbra is figyelni kell a biztosításokra – írta közleményében a Netrisk.

House,Model,With,Agent,Asking,Costumer,For,Contract,To,Buy,
House model with agent asking costumer for contract to buy, get insurance or loan real estate or property.
Fotó: Shutterstock

 

Kötelező, de nem mindegy, milyen biztosításról van szó

Aki lakáshitelt akar felvenni, annak érvényes lakásbiztosításra is szüksége van, ez elvárás a bankok részéről. 2023 májusa óta ráadásul a bankok beleszámolják a biztosítás díját a THM-plafonjába.

A biztosítás kötelező a hitelhez, de vannak olyanok, amelyek nem nyújtanak fedezetet az ingatlan tulajdonosa szerint szóba jöhető káreseményekre, csak a banki tartozást fedik le baj esetén. Éppen ezért érdemes teljes körű lakásbiztosítás kötni a lakáshitel mellé

– erről a Netrisk ügyvezető igazgatója, Besnyő Márton beszélt.

januártól kevesebben igényelhetnek több hitelt

Az idei és a korábbi évekhez képest bizonytalanabb gazdasági környezet visszafogta a lakáshitelezési piacot, de – a K&H szerint – az új lakástámogatási rendszer, a javíthat a helyzeten.

Szerinte azoknak is érdemes megnézni, mekkora értékre nyújt fedezetet a biztosítás, akik a meglévő lakásukra vennének fel jelzáloghitelt. Lehetnek ugyanis elavult, régebben kötött lakásbiztosítások, amelyek nem tartottak lépést az elmúlt évtized lakásdrágulásával.

Mennyibe kerül a lakásbiztosítás?

A Netrisknél idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén majdnem 35 ezer forint volt, 

ez elenyésző összeg a legtöbb lakáshitel összegéhez, valamint az ingatlan értékéhez képest.

Ahogy a legtöbb pénzügyi szolgáltatás esetében, a lakásbiztosításoknál is nagy eltérések lehetnek a különböző konstrukciók között árban és szolgáltatásban. A Magyar Nemzeti Bank által kialakított feltételrendszernek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, illetve a már régebben piacon lévő lakásbiztosítások esetén is fontos, hogy milyen kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat tartalmaz a mutatott éves díj mellett, ezért érdemes alaposan körülnézni és összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

Jobb ajánlat esetén lehetőség lesz a váltásra

Az összehasonlításra és a váltásra pedig 2024-től többször is lesz lehetőség: 

a lakásbiztosításokat ugyanis nemcsak a biztosítási évforduló előtt van lehetőségük költségek nélkül felmondani az ügyfeleknek, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. 

Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz egy plusz alkalmat kaptak az ügyfelek a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Besnyő Márton szerint ezzel fokozódik a verseny a szolgáltatók között, és a Netrisk várakozásai szerint átlagosan 5-10 százalékkal mérséklődhetnek a díjak.