Az Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) Rusz Harry Alexet választotta a kormányzótanács – amely a szervezet legmagasabb szintű döntéshozó testülete – elnökének – tudatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A CEB kormányzótanácsa 

  • határozza meg a bank tevékenységének általános irányvonalait, 
  • dönt a tőkeemelésekről, emellett 
  • jóváhagyja az éves jelentést, 
  • a beszámolót és 
  • a bank általános mérlegét is. 

A szervezet szakpolitikai tevékenységéhez kapcsolódó operatív feladatokat a bank adminisztratív tanácsának keretében a GFM látja el. 

RUSZ Harry AlexStrasbourg, 2021. szeptember 29.
Rusz Harry Alex, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, PSC- (Politikai és Biztonsági Bizottság) nagykövet beszédet mond az Európa Tanács soros magyar elnöksége tiszteletére rendezett Virtuózok koncert előtt a Pavillon Joséphine koncertteremben Strasbourgban 2021. szeptember 29-én. A koncerten részt vett Áder János köztársasági elnök.
MTI/Koszticsák SzilárdStrasbourg, 2021. szeptember 29.Rusz Harry Alex, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, PSC- (Politikai és Biztonsági Bizottság) nagykövet beszédet mond az Európa Tanács soros magyar elnöksége tiszteletére rendezett Virtuózok koncert előtt a Pavillon Joséphine koncertteremben Strasbourgban 2021. szeptember 29-én. A koncerten részt vett Áder János köztársasági elnök.MTI/Koszticsák Szilárd
Az Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) Rusz Harry Alexet választotta a kormányzótanács elnökének.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ruszt – aki hazánk Európa Tanácshoz akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete – az elnöki tisztségre egyhangú szavazással választották meg. „A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a kezdetektől fogva kiemelt célként fogalmazta meg, hogy erősíteni kívánja a magyar érdekek érvényesülését a különböző szupranacionális fejlesztési intézményekben, továbbá azt is, hogy Magyarország számára a lehető legtöbb fejlesztési forrást próbálja meg biztosítani.” 

Az elmúlt másfél év munkáját rendkívül sikeresnek ítéljük, mivel nem csak nagymértékű fejlesztési forrásokat tudtunk hazahozni, de két nemzetközi pénzügyi intézményben is elnöki pozíciót tudunk immáron betölteni

– ismertette Lóga Máté, a tárca gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára. 

A párizsi székhelyű CEB Európa legrégebben alapított fejlesztési bankja, jelenleg 43 tagállammal rendelkezik. A szervezet célja a társadalmi kohézió elősegítése a kontinensen, valamint a szociális egyenlőtlenségek csökkentése, így befektetései elsősorban az egészségügy, az oktatás, a szakképzés, a kultúra, a lakásépítés területeire, a természeti katasztrófák elleni küzdelemre, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására irányulnak.

Ferihegyi repülőtér visszavásárlása: megy a Yettel is, eladja részesedését a magyar állam

A magyar állam értékesíti a Yettel Magyarországban meglévő részesedését, miután a százszázalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megállapodásokat kötött a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről. Az ügylettel keletkező bevételt az állam a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozásához fogja felhasználni.