Októberben 3,2 százalékkal kisebb volt az ipari termelés volumene, mint egy évvel korábban. A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett az adat Magyarországon.

20160429_1038_VV
Fotó: Veres Viktor

Az ipari termelés az év első tíz hónapjában 4,7 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkent.

Szeptemberben jócskán lelassult az ipari termelés

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezések gyártásában bővült a termelés volumene.

Az augusztusinál 1,2 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított  ipari kibocsátás.

Szeptemberben az ipari volumene 7,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 3,4, a villamos berendezések gyártásáé 5,1 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 16,4, a feldolgozóiparé 6,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 4,9 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 60 százalékát külpiaci eladások volumene 2,1, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 16,4 százalékkal kisebb lett.