BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vlagyimir Putyin üzent Orbán Viktornak

A magyar kormányfő volt az egyetlen Európa Uniós tagállami vezető, akinek boldog új évet kívánt az orosz elnök. Putyin újévi üzenetében hangsúlyozta: sikerült fenntartani az orosz–magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a külföldi államok és kormányok vezetőinek karácsony alkalmából és a közelgő 2024-es új év kapcsán – írja a Magyar Nemzet. Az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt újévi üzenetében hangsúlyozta, hogy a nehéz nemzetközi helyzet ellenére is sikerült idén fenntartani az orosz–magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját. Putyin megerősítette elkötelezettségét a konstruktív, pragmatikus viszony folytatása mellett, amely lehetővé teszi a fontos közös gazdasági projektek megvalósítását, s amely teljes mértékben megfelel mindkét nép érdekeinek. A jelenleg aktív nyugati és európai vezetők zömének viszont nem írt.

Vlagyimir Putyin (balra) szerint a nehéz nemzetközi helyzet ellenére is sikerült fenntartani idén az orosz–magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját
Fotó: AFP

Orbánon kívül az orosz államfő egy másik európai vezetőnek is gratulált: Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökhöz intézett szavaiban hangsúlyozta, hogy Oroszország és Szerbia között a barátság és lelki közelség évszázados hagyományokra épül, és konstruktívan fejlődik. Vlagyimir Putyin kifejezte készségét a párbeszéd és az eredményes közös munka folytatására, legyen szó kétoldalú, regionális vagy nemzetközi történésekről.

Ferenc pápához szólva kiemelte elkötelezettségét a humanizmus és az igazságosság értékei mellett, és reményét fejezte ki, hogy fáradhatatlan tevékenysége továbbra is hozzájárul a béke, illetve a harmónia erősítéséhez, valamint a népek közötti kölcsönös megértéshez.

Putyin az orosz Rosszija 1 tévécsatornának adott októberi interjújában is beszélt a magyar kormányfővel való kapcsolatáról. Akkor azt mondta, hogy 

bár nem mindenben értenek egyet Orbán Viktorral, a magyar miniszterelnök azon kevés európai politikus közé tartozik, akivel ennek ellenére is konstruktívan tud beszélgetni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.