Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 orosz tévécsatornának kettőjük pekingi tárgyalását követően.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben találkozott az Egy út, egy övezet nemzetközi konferencián.
Fotó: AFP

Putyin szerint Orbán Viktor az európai politikusok azon kis létszámú csoportjához tartozik, akik tudják, hogyan kell megvédeni az érdekeiket. Véleménye szerint a magyar kormányfő ezt kitartóan, következetesen és teljesen tapintatosan teszi. 

Távolról sem mindig egyeznek meg nézeteink, ráadásul gyakran különböző platformon állunk, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy beszélgessünk, és megoldást keressünk bizonyos kérdésekre, problémákra

– mondta az orosz államfő.

Orbán Viktor kedden Pekingben kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal.

Váratlanul ült tárgyalóasztalhoz Putyin és Orbán

A Kreml szóvivője hétfőn még azt közölte, hogy nem lesz kétoldalú megbeszélés Vlagyimir Putyin és a magyar miniszterelnök között, ennek ellenére kedden mégis egyeztettek a vezetők. A találkozóról már napok óta pletykáltak, hiszen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is Pekingbe utazott az Egy övezet, egy út nemzetközi találkozóra.

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén

– tájékoztatta a magyar sajtót a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta.

Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi.

Nem lesz tűzszünet Ukrajnában

A pekingi találkozó után Orbán Viktor elmondta, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat Putyintól a háborút érintő kérdéseire.

„Európában ma mindenkit egy kérdés foglalkoztat: lesz-e tűzszünet Ukrajnában? Nekünk, magyaroknak és egész Európának az volna a legfontosabb, hogy a szomszédunkban legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a háborúnak. 

A válasz, amit az orosz elnöktől kaptam, a legkevésbé sem volt megnyugtató. Ennek tudatában kell alakítani a következő hónapokban Magyarország lépéseit” 

– fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy Magyarországnak az a fontos, hogy a háború ellenére is fenn lehessen tartani a magyar–orosz együttműködést az energia és egyéb gazdasági kérdések területén.