Interjút adott a Magyar Nemzetnek Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke. A lap felvetette, hogy a hatóság nyomozói vizsgálják a Karácsony Gergely korábbi miniszterelnöki ambícióit anyagi és más módon támogató 99 Mozgalom adománygyűjtését, és azt, hogy a gyanú szerint az Amnesty International hazai igazgatójának testvére sok százmilliós számlagyárat működtetett. Mint a elnöke elmondta, konkrét vizsgálatról nem nyilatkozhat. 

Annyit közölhetek, hogy szakembereink minden ügyet ugyanúgy kezelnek

– tette hozzá. Azt azonban megerősítette, a NAV nem politizál, a politika tabutéma a szervezetben, így teljesen kizárt, hogy azok a főtisztek, akik egész életükben ezen a pályán dolgoztak, ez ügyben pillanatnyi érdeket szolgáló aktuálpolitikai utasítás alapján razziázzanak. Hozzátette, ha egy bank (jelen esetben az OTP) feljelenti saját ügyfelét, azt a NAV nem söpörheti le az asztalról azért, hogy nehogy politikai alapú döntést hozzon. 

Éppen az lenne a politikai alapú döntés

– szögezte le. 

Az adóhivatal a közteherviselési szabályok betartatásáért felelős szervezet, s legyen bárkinek bármilyen érzékelése, a törvény rendelkezései nem válogatnak az adóalanyok között aszerint, hogy adott pillanatban ki kormánypárti és ki ellenzéki.

_CZ_4180
Vágujhelyi Ferenc. Fotó: Kurucz Árpád

Egy másik sajtóvisszhangot kiváltó üggyel, az ügyvédi praxisától eltiltott Vig Mór gyanús számlakibocsátásaival kapcsolatban úgy fogalmazott az elnök: a kétezres évek elején országos rendszerre váltott az adóhivatal, elektronizálták a számlák vizsgálatát, ami már önmagában megnehezítette a csalásokat. Manapság ehhez képest elektronikus úton egy helyre futnak össze a valós idejű online számlaadatok, az uniós információi és a vámadatok, vagyis az EU-n kívüli területeket érintő ügyletek számai is. 

Ezekből az információkból a NAV viselkedéselemzést végez, számlázási gyakorlatot rajzol fel, mégpedig az úgynevezett gépi mélytanulás, vagyis lényegében a mesterséges intelligencia segítségével, tehát azt lehet mondani, ma már nem könnyű számlagyárakat működtetni.

Január elején indult a NAV egyik legújabb fejlesztése, ennek keretében az adóhivatal áfabevallást készít minden vállalkozásnak. Leegyszerűsítve ez volna az eÁFA. Arra kérdésre: hogyan változtat az új szisztéma a folyamatokon, az elnök elmondta, az eÁFA a jelenlegi formájában nem kötelező, önként lehet csatlakozni. Nincs is céldátum arra nézvést, mikortól kell mindenkinek ezt alkalmaznia. „Most, ha úgy tetszik, a teszt időszaka zajlik, tehát az adózók és mi is próbálgatjuk a rendszert, amely egyébként hatalmas újítás. Számlák milliárdjainak adatait futtatjuk itt össze – tette hozzá Vágujhelyi Ferenc –, idekerülnek az online számlázás és az online kasszák információi mellett az uniós és a vámadatok, valamint a fordított áfás tételek.”

Mindezt egy képernyőre gyűjtjük össze, tesszük ki, amit az adózók megnézhetnek webes felületen, de kommunikálhatnak a NAV-val a számviteli rendszereiken keresztül is.

Ezzel megszűnik a revizorok adminisztratív feladatainak nagy része. Az adatok egyeztetését a gép végzi majd el, a csalások bizonyos része azonnal kiütközik. Ezzel nyilván meg is szűnik. Az adóellenőrök az adatok közötti molyolás helyett ezután szinte csak a tényleges gazdasági folyamatokat, kapcsolatokat elemzik, ami szintén a visszaélések visszaszorítását segítheti.

A fejlesztésekkel kapcsolatban az elnök megjegyezte: kidolgoznak egy olyan rendszert is, amelyet még sehol a világon nem alakítottak ki. Az adóhivatal összekapcsolódna a munkaadók bérszámfejtő rendszereivel, így az ottani adatokról, változásokról a NAV azonnal, valós időben tudomást szerez. Ha például valaki új állást kap, ha fizetés nélküli szabadságra megy, ha kijelentik, vagy bármi más történik a munkaviszony alatt, ami hatósági szempontból érdekes, azt a bérszámfejtő rendszer közölné. 

Az adminisztáció lényegében nulla, a csalás kockázata minimális, miközben a munkavállók védelme a lehető legnagyobb. Ráadásul az állam dolga is könnyebb lenne, ugyanis minden érintett kormányzati, állami szervezet megkapná a NAV-tól az összesített adatokat.

A fejlesztés nem egészen véletlen. Nagy mennyiségű lezáratlan munkaügyi jogviszony van, amelyet a NAV-nak kell majd intéznie. Ezek az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyok. Ezek futó, élőnek látszó jogviszonyt mutatnak, holott a valóságban esetenként réges rég nem azok. A NAV számításai szerint ezeknek a száma meghaladja az egymilliót. A rendezéshez hozzáfogott a szervezet.