Közel harminc, minősített munkaerő-kölcsönző cég képviselőjét fogadta hivatalában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A megbeszélésen a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy elsősorban magyar munkaerővel kell feltölteni a betöltetlen álláshelyeket, csak és kizárólag akkor érkezhetnek külföldi munkavállalók, ha magyar munkaerő már végképp nem áll rendelkezésre közölte szaktárca.

Czomba Sándor
Czomba Sándor: a kölcsönzőcégeknek is előtérbe kell helyezniük a magyar munkaerőt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kölcsönzőcégeknek is ekként kell alakítaniuk tevékenységüket a hétköznapokban, hozzájárulva a magyar munkaerő előtérbe helyezéséhez. A közlemény szerint az új idegenrendészeti törvény kapcsán megvalósuló jogszabályváltozásokat, az ebből fakadó kötelezettségeket, illetve a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet is áttekintették a felek a megbeszélésen. 

A magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni

fogalmazott Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Ennek betartását a kidolgozás és elfogadás alatt álló új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok fogják garantálni – tette hozzá.

A szerdai megbeszélés aktualitása, hogy sajtóhírek szerint a dél-koreai tulajdonú Bumchun vállalat a salgótarjáni üzemében az év elején hatvanfős létszámleépítést hajtott végre, a kirúgott magyarok helyére pedig vietnámi vendégmunkások érkeztek.

Erre reagálva a szaktárca a hasonló helyzetek esetében szigorú büntetést helyezett kilátásba.

A minisztérium információi szerint a létszám vágására átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábbira.