Valódi megoldás lehet az kezelésére a Plusz Program. Olyan családok is forráshoz juthatnak energiatárolós napelemes rendszer telepítéséhez, amelyek ezt eddig nem engedhették meg maguknak – erről az EU-SOLAR Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Tárai Gábor beszélt. A programmal akár 5 millió forint támogatás is elnyerhető.

NG2019_0499
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A pályázat feltételrendszere elég tág, így sokak számára elérhető. Például a program nincs gyerekvállaláshoz kötve és más nehezen teljesíthető feltétele sincs. Tárai Gábor szerint a program célja, hogy minél többen tudják igénybe venni, ezzel pedig elterjedhetnek a napelemek Magyarországon.

Az EU-SOLAR Nyrt. vezérigazgató-helyettese szerint ki kell használni a pályázatot, mivel nem tartja valószínűleg, hogy a közeljövőben lesz hasonlóan kedvező program a lakossági zöld átállás területén. Emellett kiemelte, hogy a napenergia a fenntartható gazdaság egyik alapja, így fontos, hogy minél több napelem kerüljön a házak tetejére.

Európa és az USA alaposan lemaradt Kína mögött a napelemgyártásban

A kínaiak tavaly annyira lecsökkentették a napelemmodulok fajlagos gyártási költségét, hogy a Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint földrészünk és az Egyesült Államok már nem tud versenyezni velük – és más sem.

Arról is beszélt, hogy a pályázat hatására nagyon megugrott a kereslet a napelemek iránt.

Özönlenek a megkeresések 

– mondta Tárai. Hozzátette, hogy a helyzetet nehezíti, hogy sok a téves információ a programmal és a napelemekkel kapcsolatban, ráadásul az emberek egy része sem tájékozódik rendesen és kapkod, hogy a forráshoz jusson.

Fontos, hogy a pályázat csak új beruházásokra igényelhető, tehát, aki a felkészítési folyamat alatt belekezd a napelemtelepítésbe, az elesik a pénztől.

A szakértő tanácsokkal is ellátta azokat, akik megpályázzák a Napenergia Plusz Programot.

A megfelelő döntés érdekében több tényezőt is figyelembe kell venni.

Az egyik természetesen a műszaki tartalom. Olyan rendszert érdemes választani, amelyben az inverter képes a fázis aszimmetria kezelésére, ismert, Magyarországon már jelentős számban telepített márkát ajánlott választani. Fontos, hogy a telepítendő napelemes rendszer nagyon sok évig fog működni, ezért a márkán túl javasolt arról is meggyőződni, hogy a kivitelező a telepítésen túlmenően, a jövőben teljes körű, hosszú – akár 10 éven túli – karbantartást és szervizhálózatot is tud-e biztosítani

– mondta Tárai Gábor.

A pályázóknak két opciójuk van. Az egyik esetben a kivitelezés megkezdése előtt kell megfizetni a beruházás elindításához szükséges 34 százalékos önerőt, majd a következő lépésben jön az állami támogatás kifizetése. A másik esetben az állam fizeti az első részt a kivitelezés megkezdése előtt, és a pályázó csak akkor fizeti az önerőt, amikor már a tetőn van a napelem.

Milyen határidők vannak a Napenergia Plusz Programban?

A Napenergia Plusz Programra 2024. január 15-től lehet előregisztrálni, ez a pályázathoz szükséges első lépés. Ha az előregisztrációt elfogadták, akkor be kell nyújtani az áramszolgáltató számára a csatlakozási engedély kérelmet.