Számottevően, 42 százalékkal, 0,15 dollárra zuhant 2023-ban Kínában a napelemek egy wattra jutó gyártási költsége. Az adatot a Wood Mackenzie tanácsadó cég új Horizons jelentése közölte azzal a megállapítással, hogy ez az eredmény óriási költségelőny a kínai gyártóknak a nemzetközi riválisokkal szemben.

Napelem
Az olcsó munkaerő még kevés a napelemgyártási sikerhez.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Nem érdemes Kínával versenyezni a napelemgyártásban (sem)

Tavaly kétszer annyi új napelemet telepítettek a távol-keleti országban, mint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban összesen. Kínában működik már ma is a világ napelemgyártó kapacitásának a 80 százaléka, 2050-ben pedig már a globális energiatermelés több mint 50 százaléka, legalábbis ezt valószínűsíti a Wood MacKenzie. alelnöke, egyben energiaipari szakértője, Steven Knell a DW szerint kijelentette, hogy mára Kína vált a világ legalacsonyabb költségű napelemmodul-gyártójává. A decemberi adatok alapján az egy wattra jutó gyártási költség

  • Kínában 0,15,
  • Indiában 0,22,
  • Európában 0,30,
  • az Egyesült Államokban 0,40 dollár volt, a kínai fölény tehát kétségtelen.

Emiatt – mondta – hiábavalók lehetnek a rivális gyártók azon törekvései, hogy kiszorítsák az inkumbens kínai beszállítókat a megújuló energiaforrások értékláncaiból. 

Kína már megnyerte a zöldtechnológia kapacitásversenyét.

Két éve, 2022-ben a a kínai energiatermelés 5 százalékát és a teljes beépített energiatermelő kapacitás 13 százalékát tette ki.

Steven Knell arról is beszélt, hogy egy amerikai és kínai fotovoltaikus iparágról készült tanulmány szerint Kína napelemgyártási dominanciája nem kizárólag az olcsóbb munkaerőnek és az állami támogatásnak köszönhető, hanem a nagyobb mennyiségben zajló gyártás és az ellátási láncban ebből eredő előnyök is kulcsszerepet játszanak.

Próbálkozni azért lehet

Az EU és az Egyesült Államok hatalmas lépéseket tett a politikájában az elmúlt két évben. Sok szakértő szerint azonban a kritikus tömeg elérése a napelemmodulok gyártásában – akárcsak Kínában – megfelelő kereskedelmi megoldásokat is igényel. És úgy tűnik, e téren Kínában bizonyos előnyöket kínál a központosított államkapitalizmus.

Látványos rekord az év végére

December 27-én teljes kapacitással a kínai villamosenergia-hálózatra csatlakozott az ország legnagyobb tengeri naperőműve. Egy olyan elárasztott, 867 hektáros területen épült, amelyet valaha szénbányászathoz használtak. Beépített bruttó kapacitása 650 megawatt. A farm 1,2 millió napelemes modulból áll, a mérete 1300 szabványos futballpályáénak felel meg. Évente átlagosan 700 millió kilowattóra áramot termel, ami évi 220 ezer tonna szabványos szén és körülbelül 580 ezer tonna szén-dioxid kiegyenlítésének felel meg. Egy olyan projekt részeként létesült, amelynek során az Anhui tartományban és a Jangce folyó deltarégiójában 550 megawattnyi szélerőmű és egy 300 megawatt per 600 megawattos energiatároló is létesül.

Itt pedig ellesheti, hogyan kell a legújabb technológiával napelemet gyártani: