Március 1-jétől 15 százalékkal emeli árait a Magyar Telekom, picivel alatta maradva a hivatalos, 17,6 százalékos inflációs mutatónak.

Picivel a KSH inflációs mértéke alatt marad a Telekom áremelése.
Fotó: Ina Fassbender

A cég a Budapesti Értéktőzsdének tett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „15 százalék mértékű éves inflációkövető díjkorrekciót fog végrehajtani az ügyfélszerződések tekintetében”. Emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2024. január 12-én közzétette: a 2023. évi átlagos fogyasztóiár-változás 17,6 százalékot ért el.

Ennek tudatában a Telekom „a gazdasági és piaci folyamatokat, valamint az ügyfelei érdekeit figyelembe véve” állapította meg, és lőtte be kicsit alacsonyabbra a saját áremelése mértékét.

Inflációkövető díjkorrekciós klauzula – picivel a KSH-mutató alatt

A szektor többi szereplőjéhez hasonlóan a Telekom is beiktatott egy inflációkövető díjkorrekciós klauzulát az Általános Szerződési Feltételeibe („ÁSZF”). A 2022. szeptember 1. óta érvényes záradék értelmében a havi előfizetési díjak a KSH által közzétett, megelőző üzleti év éves átlagos fogyasztóiárindex-mértékével egyezően változnak.

Az emelt havidíjakat tartalmazó számlát az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek márciusban, a lakossági és üzleti mobil-előfizetők áprilistól kapják meg.

A Telekom a mostani közleményében kitért a jövőbeli eredmények változékonyságára is, megjegyezve: számos olyan fontos tényező van, amelyek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Ugyanakkor a Telekom-részvények idén is ajánlottak a befektetőknek.