2024-ben a fő gazdaságpolitikai prioritás a helyreállítása. Ez alapvető érdek a magyar gazdaság egésze, a családok, a vállalkozások és a költségvetés szempontjából is – jelentette ki Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a SZAKma című lapnak. 

_VEZ627720240104 Budapest 
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója a költségvetés helyzetéről a Pénzügyminisztériumban.

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 

A képen: Banai Péter Benő  a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára
Banai Péter Benő: össze kell hangolni a gazdasági növekedés visszaállításának célját a költségvetési lehetőségekkel.
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Az államtitkár hozzátette, a Pénzügyminisztérium 3,6 százalékos növekedés feltételez az idei évre. A költségvetésnek ugyanakkor ezen cél elérését úgy kell szolgálnia, hogy mellette javítani kell az egyensúlyi mutatókat.

Nincs lehetőség arra, hogy olyan mértékű fiskális impulzust adjunk a gazdasági növekedés felpörgetése érdekében, amely az egyensúlyi mutatók elromlását eredményezné

hangsúlyozta Banai Péter Benő, aki épp ezért nem tartja célszerűnek, hogy akár a hiány, akár az adósságráta csökkentését veszélyeztetné pluszkiadásokról vagy adócsökkentésekről szóló döntés. Szerinte össze kell hangolni a fő cél, a gazdasági növekedés visszaállításának célját a költségvetési lehetőségekkel.

Hangsúlyozta, mindannyiunk érdeke, hogy legyen gazdasági növekedés, ami bővülő és megmaradó munkahelyeket teremt, a családoknak jövedelmet, ugyanakkor az is, hogy megőrizzék az államháztartás stabilitását és az államadósság kamatterheit csökkentsék.

Az államadósság kapcsán azt mondta, tavaly a 2022-es GDP-hez viszonyított 73,9 százalékos ráta tovább eshetett, ami reményeik szerint idén is folytatódik.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte a kormánynak aktív gazdaságpolitikát kell folytatnia a hatékonyság, versenyképesség növelésével. Ez utóbbi témakörben vannak komoly eredmények is, például az adórendszer átalakításában.