Az újabb utalással az elmúlt három hétben már több mint 520 milliárd forintot kapott meg hazánk a neki járó, korábban blokkolt forrásokból – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

VargaMIhaly_12
Fotó: Kurucz Árpád

Tavaly december végén 779,5 millió euró (300 milliárd forint) érkezett a Helyreállítási Alap hitelforrásaiból, majd idén év elején 445 millió euró (170 milliárd forint) a ‪2021–2027-es uniós költségvetési időszak keretéből.

Ez ma újabb 140 millió eurós (53 milliárd forintos) forrással egészült ki, amely – a HVG-ben tévesen megjelentekkel ellentétben – nem hanem a helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz vissza nem térítendő támogatásainak előlege – mutatott rá Varga Mihály.

A források kifizetése elől tavaly decemberben hárult el egy jelentős akadály, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó vállalások teljesítését – a részletek részleteinek tisztázása után – végül elismerte az Európai Bizottság. Ezzel elérhetővé vált mintegy tízmilliárd euró kohéziós forrás Magyarország számára. Ennek az első részét folyósította tehát most Brüsszel.

A brüsszeli pénzek érkezésére a kormányzat is reagált. Közleményében megerősítette, hogy az Európai Bizottság január 2-án átutalta a korábban blokkolt 2021–2027-es kohéziós források első részét. Ezzel elindulhat az új fejlesztési időszak operatív programjainak uniós refinanszírozása.

Ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy a fejlesztési programok megvalósítását a kormány már 2021-ben megkezdte, a költségeket eddig hazai forrásból előlegezte meg. Közel 9300 darab támogatási szerződést kötöttek meg mintegy 1600 milliárd forint értékben a terület- és településfejlesztési, a digitális, a közlekedés- és gazdaságfejlesztési programokban.

A kifizetett támogatások összege meghaladja az 1200 milliárd forintot, vagyis ettől még jóval elmaradnak a beérkezett uniós források.