Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon szakmai egyeztetés keretében fogadta az AmCham európai uniós képviselőit. A szervezet az (EU) iránt elkötelezett amerikai vállalatok érdekeit képviseli befektetés és versenyképesség terén, valamint elősegíti az üzleti életet érintő transzatlanti kérdések megoldását.

20231010 Budapest Századvég "Vidék konferencia"Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG A képen: Nagy Mártongazdaságfejlesztési miniszter
Nagy Márton: Magyarország elkötelezett a béke mellett. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető szerint az amerikai cégek fontos szerepet játszanak hazánkban, a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, így az Amerikai Egyesült Államok számít az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetőnek Magyarországon. Az USA-ból érkező külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya közel 9,4 milliárd dollárt tett ki 2021-ben az MNB adatai szerint, ami a teljes FDI-állomány 9 százaléka.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte:

az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú.

Lépést kell tartani az Egyesült Államokkal és Kínával, amelyek tetemes költségvetési forrásokat fordítanak a saját iparuk támogatására, miközben Európa visszatér az új gazdasági kormányzás keretén belül a maastrichti, szigorú költségvetési politikához. Nagy Márton ismertette javaslatát a résztvevőkkel, miszerint európai szintű vásárlásösztönző támogatást kell biztosítani az elektromos járművekre, ugyanis az USA-val és Kínával szemben Európában nincs egységes ösztönzőprogram, amely versenyelőnyt biztosítana az európai gyártású elektromos autók számára.

A második fél évben esedékes soros EU-elnökség kapcsán a tárcavezető tájékoztatta partnereit, hogy Magyarország támogatja a gazdasági szereplők és a tagállami hatóságok adminisztratív terheinek csökkentését, valamint az egységes piac akadályainak felszámolását.

A megfizethető energiaárak kulcsfontosságúak az uniós ipar versenyképességének visszaszerzéséhez, e cél elérését a különböző megújuló energiaforrások és az atomenergia együttes használata teszi lehetővé. A miniszter jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan vizsgálja az amerikai Inflation Reduction Act (IRA) hatásait az Európai Unió ipar- és kereskedelempolitikájára. Kifejtette, hogy Magyarország a Mesterségesintelligencia-rendelet (AI Act) kidoglozása során következetesen azt az álláspontot képviselte, miszerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató szabályozásra van szükség, amely nem növeli feleslegesen a bürokráciát, továbbá kellő mozgásteret biztosít a tagállamok számára. Nagy Márton ismételten hangsúlyozta:

Magyarország elkötelezett a béke mellett, hazánk minden partnerével a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik.

Magyarország tovább kívánja erősíteni találkozási pont jellegét, ahol a keleti és nyugati tőke, illetve high-tech technológia találkozik. A felek egyetértettek abban, hogy fontos a megbízható közvetítő szereplőkkel történő kapcsolattartás, akik egyfajta hidat építenek a döntéshozók és a versenyszféra szereplői között.

Az AmCham EU képviselői hangsúlyozták a vállalkozóbarát szabályozói attitűd fontosságát, amely ösztönzi a beruházásokat, az innovációt és a fenntarthatóságot.

Megítélésük szerint ezért a végrehajtás során is olyan környezet kialakítására kell törekedni, amely nem gátja, hanem támogatója a versenyképesség és a gazdasági teljesítmény növelésének.