„Kezdjük a friss hírrel: Brüsszelben megegyeztek az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatásról. Szerintem ez jó” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán, Budapesten.

nagy marton_LUS_904920220923 Budapest 
Amerikai Kereskedelmi Kamara  AmCham Hungary  üzleti fórum   

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

A képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása20220923 Budapest Amerikai Kereskedelmi Kamara  AmCham Hungary  üzleti fórum   Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGA képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása
Nagy Márton az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.
Fotó: Kallus György

A tárcavezető a múlt héten a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó rendezvényén is felszólalt, a magyar és francia gazdasági együttműködést példaértékűnek nevezte.

Mostani előadását tehát az aktuális hírrel kezdte, hogy az 50 milliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának. A nemzetgazdasági miniszter szerint jó, hogy megszületett a megállapodás.

Az orosz–ukrán háború dacára is erős a kamara

Az eseményt az idén 35 éves jubileumát ünneplő AmCham elnöke, Szabó Zoltán nyitotta meg. 

Elmondta, hogy az üzleti fórum kiváló alkalom az aktuális ügyek megvitatására, amilyenek például a beruházási és adóügyek. A szervezet elnöke az AmCham éves jelentésében úgy fogalmazott:

 az és az orosz–ukrán háború nagyfokú instabilitást teremtett, ennek dacára a kamara erős maradt. 

Utána lépett pódiumra Nagy Márton.

Mi legyen a kettős adóztatással?

A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, hogy az amerikai–magyar kettős adóztatás kérdésköre túlpolitizált, de fontos volna megállapodni e témában is.

Talán nem pontosan olyan formában, mint korábban, de szükség lenne rá

– mondta, és felkérte a Magyarországon tevékenykedő cégeket, hogy vessék latba a kapcsolataikat.

nagy marton_LUS_905320220923 Budapest 
Amerikai Kereskedelmi Kamara  AmCham Hungary  üzleti fórum   

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

A képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása20220923 Budapest Amerikai Kereskedelmi Kamara  AmCham Hungary  üzleti fórum   Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGA képen: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása
Nagy Márton szerint jó, hogy megállapodás született Brüsszelben.
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Hangsúlyozta, hogy nem lehet kizárólag az mérséklésére koncentrálni. Emlékeztetett, hogy 2023-ban nagyban csökkent a fogyasztás Magyarországon, ami az áfabevételekre is hatással volt. 

„Ha visszaáll a fogyasztás, az a költségvetés helyrebillentésében is segít” – összegzett Nagy Márton, aki szerint gazdasági tankönyvekből sem tanulható meg minden. 

Kifejtette, hogy a reálbér-emelkedés az egész gazdaságra jó hatással lehet, de a bevételnövekedést csak hónapokkal később követi a fogyasztás serkenése. 

Jelezte: a kormány célja, hogy megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét, valamint hogy nőjön a mert ez is hozzájárulna ahhoz, hogy a lakosság kevésbé érezze szükségesnek a takarékosságot.

Programok a gazdaság élénkítésére

A nemzetgazdasági miniszter részletezte, hogy a beruházási hajlandóság továbbra is magas hazánkban.

Kiemelte, hogy a kabinet igyekszik felpörgetni a hazai gazdaságot, és ennek érdekében indít vagy folytat programokat. Ezek közül kiemelte a következőket:

Miközben a kifejezetten alacsony itthon, az aktivitás tekintetében csupán az Európai Unió középmezőnyéhez tartozunk.

Szükség van a vendégmunkásokra a piac igényeinek kielégítéséhez

– vonta le a következtetést Nagy Márton, aki viszont aláhúzta, hogy ez csakis szigorúan szabályozott keretek között történhet.

A 2024-e feladatokat három pontban foglalta össze:

  1. A fogyasztást helyre kell állítani.
  2. Serkenteni kell a hazai termelést és beruházást.
  3. Tovább kell erősíteni a munkaerőpiaci tevékenységeket.

Szerinte az inflációtól már nem kell tartani, mert „olyan gyorsan távozott, amilyen gyorsan jött”. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a német gazdaság nehézségekkel küzd, ez pedig nyilvánvalóan hatással lehet Európa egészére, így a magyar gazdaságra is.

Digitalizációban le vagyunk maradva

A kamara tagságából érkezett kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a digitalizáció tekintetében le vagyunk maradva, amelyhez jön pluszban a mesterséges intelligencia jelentette kihívás. 

Úgy ítélte meg, hogy a multinacionális vállalatok előnyben vannak, ezért arra kérik e cégeket, hogy oktassák is a munkavállalóikat, ugyanakkor szerinte a miniszter nem mondhatja meg a vállalatoknak, hogy mit tegyenek.

„E tekintetben is különbözünk a német kormánytól” – összegzett. 

Az egészségügyet érintő kérdésre úgy felelt, hogy ez nem az ő szakterülete, ugyanakkor a saját édesanyját hozva példaként kijelentette: 

a magyar családok régi hagyománya, hogy kisebb gyógyszertárat tartanak otthon, ami ékes bizonyítéka annak, mekkora üzlet az egészségügy.

Szerinte a betegségmegelőzés mindennél fontosabb. Kitért a megszüntetett kötelező üzemorvosi vizsgálatra is, megjegyezve, hogy áthelyezték a vállalatokhoz annak eldöntését, hogy szükség van-e ilyenekre, mivel úgy találták, hogy a legtöbb esetben ezen vizsgálatok csak formalitások voltak.

Nagy Márton szerint Magyarország nagyhatalom lesz

Az építőszektort firtató kérdésre úgy felelt, hogy azt az új gyárberuházások és a logisztika mentik meg.

Magyarország a nagyon közeli jövőben logisztikai nagyhatalom lesz

– közölte a miniszter, aki szerint igenis említésre méltó, ahogy a vidéki városokban egyre-másra jelennek meg a beruházások.

Mit mondott tavaly Szijjártó Péter?

Tavaly tavasszal egy másik miniszter, Szijjártó Péter volt a fórum vendége, egyben fő előadója. A külgazdasági és külügyminiszter előrebocsátotta, hogy az AmCham-cégek közül 14 a kormány stratégiai partnere, majd kitért olyan világpolitikai eseményekre is, mint például az orosz–ukrán háború, illetve annak gazdasági hatásai. Szerinte mindenki elfogadta az Egyesült Államok versenyre hívását, hogy ki tud a legtöbbet segíteni Ukrajnának, amit két okból is elhibázott ötletnek vélt: az egyik, hogy a világ első számú katonai erejével bármilyen versenyre kelni logikátlan, a másik pedig a mi földrajzi közelségünk.

A tagság kérdéseire válaszolva rögzítette, hogy sem amerikai, sem kínai, sem semmilyen befektetővel szemben nincs előítéletesség: ha megfelelnek a szabályozásoknak, egyenlő feltételekkel indulhatnak. Már akkor megjegyezte, hogy a 2024-es amerikai választásokra készülő republikánusok megígérték, hogy amennyiben visszakerülnek a hatalomba, visszaállítják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.