Az elmúlt évtizedben a jegybank és a bankrendszer szereplői között olyan stratégiai együttműködés jött létre, melynek köszönhetően az utóbbi évek kihívásait erős ellenálló képességgel, felkészülten várta a hazai pénzügyi rendszer – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Stuttgart,,Germany,-,05-22-2022:,Mobile,Phone,With,Website,Of,Hungarian
A tárgyaló felek több területen is már rövid távon gyors eredményeket kívánnak elérni.
Fotó: Shutterstock

Közösen, szoros együttműködésben lépnek fel a magyar hitelintézetek

Matolcsy György, a jegybank elnöke meghívására tartott megbeszélésen a jegybank vezetői a Magyar Bankszövetség elnökével és a legjelentősebb pénzügyi intézmények képviselőivel áttekintették az elmúlt évek eredményeit, valamint a hazai pénzügyi rendszer előtt álló legfontosabb kihívásokat.

A felek megegyeztek, hogy a közelmúlt sikeres válságkezelésének tapasztalatait felhasználva a továbbiakban is közösen, egymással szoros együttműködésben lépnek fel a hazai pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése és a magyar gazdaság fenntartható felzárkózási pályájának elérése érdekében.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy széles körű és tartós dezinfláció érvényesül a magyar gazdaságban és változatlanul kulcsfontosságú az árstabilitás újbóli, minél gyorsabb elérése.

Megállapították, hogy hazánk növekedési pályája csakis a makrogazdasági egyensúly tartós helyreállítása mellett lehet fenntartható. Ebben kulcsszerepet kell kapnia a piaci alapú hitelezés újraindulásának. A felek több területen is már rövid távon gyors eredményeket kívánnak elérni. Ilyen

  • a banki díjak emelésének visszafogása,
  • a kiberbiztonság további erősítése,
  • a hitelkiváltások banki támogatása,
  • az osztalékfizetések mértéke és
  • az informatikai rendszerfejlesztések.

A találkozón az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök mellett Virág Barnabás és Kandrács Csaba alelnökök, valamint Fömötör Barna főigazgató képviselték. A megbeszélésen részt vett Jelasity Radován, a Bankszövetség elnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Egerszegi Ádám, a Magyar Bankholding Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, Becsei András, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese, Guy Libot, a K&H Bank Zrt. vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Tóth Balázs, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Cseresznye Andrea kockázatkezelési igazgató az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Gantner Orsolya jogi igazgató a Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepének képviseletében, Menczel Péter, a Deutsche Bank AG Magyarországi Fióktelepének fióktelep-vezető helyettese, Horváth Adrienn vezető jogtanácsos és Cselényi György üzletágvezető a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének képviseletében és Sipos-Tompa Levente, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.