A költségvetési hiány Magyarországon idén a 4,5 százalékára, 2025-ben pedig 3,7 százalékára csökken – mondta Nagy Márton gazdasági miniszter az Indexnek, hangsúlyozva, hogy a német gazdaság gyengesége ránk is elkezdett hatni.

NAGY Márton
Nagy Márton gazdasági miniszter szerint a költségvetési hiány fokozatosan csökkenni fog.
Fotó: Mónus Márton

A tárcavezető szerint a negyedik negyedéves GDP-adatokban még meg fog mutatkozni a gyengeség, és a magyar gazdaság – amely a harmadik negyedévben egy éve először növekedést ért el – átmenetileg meg fog torpanni.

A szolgáltatási szektor folyamatosan javul, ahogy a bizalmi mutatók is. A problémát az exportban és a német gazdaságban látom, utóbbi küszködik, és recesszióba csúszik

– jelentette ki a gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a gazdasági fellendülés támogatása érdekében csak fokozatosan lehet csökkenteni a magyar költségvetési hiányt, amely valamikor 2025 után enyhülhet a GDP 3 százalékára.

Megjegyzése alapján a hiány még lassabban csökkenhet, mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter múlt hónapban jósolta – aki szerint a 3 százalékos uniós felső határt már jövőre el fogjuk érni.

Nagy megismételte a jegybanki politikával kapcsolatos kritikáját, mondván, hogy a magyarországi alapkamat jelenlegi 10 százalékos szintje „brutális”, és a gazdaságot terheli, tekintettel arra, hogy az a decemberi 5,5-ről valószínűleg csak 4 százalék körülire mérséklődik januárban.

Az MNB az inflációt figyeli. Ugyanakkor, ha a sokkal kedvezőbb inflációs adatokra sem reagál gyorsabb, nagyobb ütemű kamatcsökkentéssel – amivel ráadásul képes lenne a növekedést is támogatni –, akkor nem értem, hogy a jegybank mi alapján működik. Most egyelőre vakarom a fejem, hogy mi a helyzet

– fogalmazott Nagy Márton.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbb 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, tartózkodva a nagyobb csökkentéstől a piaci kockázatok növekedése közepette, bár a január közepi előrejelzések szerint az infláció vártnál gyorsabb csökkenése segíthet az enyhítés felgyorsításában.

Nagy Márton: az Exim és az MFB is nagyban hozzájárult, hogy elkerülte a mély visszaesést a gazdaság

Az NGM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó EXIM és MFB nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vállalati hitelpiac nem omlott össze 2023-ban Magyarországon – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.