Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Beruházási Bank (EIB) éves fórumán Luxemburgban. A fórum keretében megbeszélést folytatott és egyben személyesen is gratulált a bank nemrég kinevezett elnökének, Nadia Calviñónak. A találkozón a tárcavezető üdvözölte a bank 2023-as magyarországi aktivitását, hiszen az Európai Beruházási Bank közel 675 millió eurónyi hitelt nyújtott, amely az elmúlt évek egyik legmagasabb folyósított összegét jelenti.

NAGY MártonBudapest, 2024. február 2.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 2-án. A Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank együttes mérlegfőösszege tavaly 7256 milliárd forint fölé emelkedett, ami 40 százalékkal haladja meg az előző évit. A két állami tulajdonú fejlesztési bank tavaly több mint 1 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez.
MTI/Bruzák NoémiBudapest, 2024. február 2.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 2-án. A Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank együttes mérlegfőösszege tavaly 7256 milliárd forint fölé emelkedett, ami 40 százalékkal haladja meg az előző évit. A két állami tulajdonú fejlesztési bank tavaly több mint 1 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez.MTI/Bruzák Noémi
Nagy Márton szerint sokkal több pénzt kell Magyarországra hozni a Európai Beruházási Banktól.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy 

az EIB-nek még nagyobb szerepet kell vállalnia a zöldenergia-beruházások, az infrastruktúra fejlesztés és a kkv finanszírozás területén. 

Kormányzati cél, hogy ezen prioritások mentén az EIB aktivitása Magyarországon éves szinten elérje az 1 milliárd eurót. Hozzátette, Magyarország gazdasági találkozási pontot jelent a nyugati és keleti tőke, illetve technológia számára, így hazánk egyaránt támaszkodni kíván a nyugati (CEB, EIB és EBRD) és a keleti fejlesztési bankokra (AIIB, CDB).

Nagy Márton szerint jó megállapodás született Brüsszelben

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán adott elő: prezentációját azzal kezdte, hogy a Brüsszelben ma megszületett megállapodás szerinte jó. Kifejtette továbbá, hogy a rendkívül alacsony dacára van még tartalék a magyar munkaerőpiacban, miközben szigorúan szabályozott keretek között a vendégmunkásokra is szükség van. Nagy Márton végül megjósolta, hogy a nagyon közeli jövőben Magyarországból logisztikai nagyhatalom válik.

A nemzetgazdasági miniszter részt vett a Fórum keretében megrendezett kerekasztalbeszélgetésen is, ahol kifejtette, hogy az EU versenyképességének javítása kritikus fontosságú. Miközben az Egyesült Államok és Kína jelentős költségvetési forrásokat fordít a saját iparának támogatására, addig az EU ebben lemaradt, amellyel veszélyezteti a globális gazdaságban betöltött pozícióját. Nagy Márton felhívta a figyelmet, hogy az új gazdasági kormányzás, ami visszatérést jelent a nagyon szigorú maastrichti fiskális szabályokhoz, olyan alapvető béklyót tesz az európai gazdaságokra, ami miatt a gazdaságfejlesztési források kerete limitált és erősen korlátozott. Ez alapvető versenyképességi problémát jelent, amelynek feloldása szükségszerű annak érdekében, hogy az felvehesse a versenyt mind Amerikával, mind pedig Ázsiával szemben.

Nagy Márton mindemellett rávilágított, hogy az EU-nak megfelelő válaszokat szükséges kialakítania az amerikai IRA (Inflation Reduction Act) vonatkozásában is. 

A tárcavezető összegzésképp megállapította, hogy a versenyképességet segítő lépések következtében a Net Zero Industry Act-nek is célzottabbnak kell lennie és több forrást szükséges biztosítania a stratégiai célok elérése érdekében, miközben meg kell erősíteni az európai és köztük a magyar KKV szektort. 

Ebbe az is beletartozik, hogy tükörszerű válaszlépéseket kell adni az Amerikában elindult állami támogatási programokra, azaz ugyanazt és ugyanolyan mértékben kell az uniónak is támogatnia, mint a tengerentúlon. A támogatásokat az új iparágak felé kell koncentrálni, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az informatika. Fontos, hogy az EU-ban ne leépüljön, hanem újjáépüljön az ipar.