Világszinten egyedi módszert dolgozott ki a méz eredetiségének igazolására a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. Az újfajta eljárás gyorsan és hatékonyan mutatja ki a kisebb eltéréseket is a méz saját és hozzáadott összetevői között, így jó alternatíva lehet a jelenlegi  bonyolultabb és költségesebb analitikai módszerek helyett.

Female,Hands,Holding,A,Bowl,Of,Bee,Honey,And,
Female hands holding a bowl of bee honey and a wooden spoon. Close up. Elaboration of organic soap based on glycerin.
Fotó: Shuterstock

A kutatók célja az volt, hogy az új analitikai módszerekkel valamennyi, a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal kimutassák, s így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegítés ténye.

Arra kerestük a választ, hogy milyen hatékonysággal tudjuk az egyik mézfajtát a másiktól, a tiszta mézeket a hamisaktól elkülöníteni

– mondja Bodor Zsanett adjunktus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa, a nemzetközileg is újdonságnak számító módszert bemutató tanulmány első szerzője.

A Semmelweis Egyetem oldalán megjelent cikkben olvasható, hogy kutatók két analitikai módszert, az elektronikus nyelvet és a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS) alkalmazták a túlmelegítés kiszűrésére. A két módszer a cukorsziruppal kevert mézek pontosabb azonosítására is alkalmas.

A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. 

A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban.

A gyakorlatban alkalmazott módszerekkel szemben a kutatás során vizsgáltak kevesebb előkészítést és vegyszert igényelnek és gyorsabbak. További előnyük, hogy a kapott adatokat a rendszernek megtanítva idővel az képes lesz beazonosítani az egyes paraméterekhez tartozó értékeket, így később könnyebben elkülöníti az egyes méztípusokat. Ahhoz, hogy a módszer széles körben elterjedjen, kellően nagyméretű referencia-adatbanknak kell rendelkezésre állnia, amit minél több minta és mérési adat betáplálásával terveznek a kutatók létrehozni.

Magyar kezdeményezésre, a méztermelők érdekeinek megfelelően a jövőben az üvegeken kötelező lesz feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát az Európai Unióban. Még 2019 novemberében született meg a magyar javaslat a mézirányelv módosítására, amely a származásjelölés szigorítására vonatkozott.