A kormány úgy csökkenti a hiány és az államadósság mértékét, hogy közben fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot – jelentette ki Varga Mihály a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén. A pénzügyminiszter kiemelte: a költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, az eredményeket sikerült megőrizni, a magyar gazdaság növekedése idén 3-4 százalék között alakulhat.

Varga Mihály
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az egyetemi pódiumbeszélgetésen Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar a gazdasági nehézségek ellenére is ellenállónak bizonyult, ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben. 

Ez az egymillió új munkahely mintegy 10 ezer milliárd forintnyi többletjövedelmet jelent a magyar gazdaságban éves szinten

– emelte ki a pénzügyminiszter. A rekordmértékű, 75 százalék körüli foglalkoztatottsági mutató, az alacsony stabil jövedelmeket biztosít a magyar családoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a gazdaság idén visszatérjen a növekedési pályára – fűzte hozzá. A gazdaságélénkítést ugyanakkor olyan intézkedésekkel kell segíteni, amelyek makrogazdasági hozama meghaladja a befektetéseket. A baloldali kormányok estek olyan hibába, amikor a költségvetési túlköltekezéstől várták a növekedést, a fogyasztás bővülését és a többletbevételeket, az eredmény azonban kudarcos volt – emlékeztetett Varga Mihály.

Ezért a fenntartható növekedési pályára való visszatéréshez a gazdaságot úgy kell fejleszteni, hogy egyúttal a költségvetési fegyelem szempontjai is erősebben érvényesüljenek

– húzta alá Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: december óta folyamatosan érkeznek a korábban blokkolt uniós források hazánkba, amelyek növelik a költésvetés mozgásterét is. Úgy fogalmazott: azon dolgozunk, hogy minden korábban blokkolt eurocentet felszabadítsunk.

Az államadósság csökkentése a kormány elsőszámú célkitűzése az idei évre – erről a pénzügyminiszter beszélt. Varga Mihály Gentben kifejtette, hogy az uniós átlag alá fogják csökkenteni az adósságot és ott is fogják tartani. Szerinte az egész pénzügyi helyzetét javítani kell, ezért sem támogatja a kormány, hogy az EU még jobban eladósodjon.