Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is 73,5 százalékra csökkentette államadósságát, amely 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása előtt Gentben. A tárcavezető kiemelte: az Európai Bizottság szerint a 27 uniós tagállamból csak 16-an tudták csökkenteni az államadósságukat a tavalyi évben.

_VEZ6347
A kormány az uniós átlag alatt fogja tartani az államadósságot.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A magyar kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett, ez az idei év egyik legfontosabb célkitűzése 

– szögezte le Varga Mihály. Hozzátette, hogy emellett az uniós adósságszintet is csökkenteni kell, vagyis Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek az további eladósítását célozzák.

A tárcavezető kiemelte, hogy folyamatosan érkeznek a hazánknak járó, korábban blokkolt uniós források. Elmondta, 

a tavalyi év decembere óta 520 milliárd forintot utalt Magyarországnak az Európai Unió. 

„Azzal számolunk, hogy ezek a források az év hátralevő részében is akadálytalanul érkeznek majd” – tette hozzá, kiemelve, hogy Magyarország számít arra a hozzájárulásra is, amelyet az uniós határok védelméhez kért a bizottságtól. Magyarország 2015 óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, amely költségnek az unió mindeddig alig több mint 1 százalékát állta – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az ülésen kiemelt szerepet kapnak az európai versenyképességet növelő intézkedések – ismertette a pénzügyminiszter. Elmondta, hogy a magyar kormány támogatja az Európai Beruházási Bank nagyobb szerepvállasát a kis- és középvállalkozások finanszírozásában. A közleményben hangsúlyozzák, hogy az Európai Beruházási Bank az egyik kulcsfontosságú szereplője a fenntartható fejlődés, a digitális átállás, a zöldenergia-beruházások és az infrastruktúra-fejlesztés támogatásának.

A bank segítsége hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a magyar cégek a zöld átállás nyertesei legyenek, ezért a banknak szerepet kell vállalnia a nukleáris energiához és az energiatároláshoz szükséges beruházásokban 

– írta a PM.