További uniós források lehívására vált jogosulttá Magyarország – írta meg a Portfolio. A lap szerint összesen mintegy kétmilliárd eurónyi, Magyarországnak járó összeget oldhattak fel Brüsszelben.

uniós adósságszabály
Brüsszel megállt: újabb eurómilliárdokat ad Magyarországnak.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság konkrét számokat nem említett, de azt elismerte, hogy több milliárd eurót érint a friss döntése. Ugyanis három hónapos értékelés után arra jutottak, hogy 

  • az oktatási és képzési rendszer, 
  • illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok 

több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé. Ebből például a tanári pálya vonzóbbá tétele is finanszírozható.

Az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Magyarország és a bizottság közötti, több hónapos tárgyalások után a magyar hatóságok november 30-án, illetve december 1-jén nyújtották be önértékelésüket az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén. A bizottságnak tehát három hónapos jogi határidő állt rendelkezésére az értékelés végrehajtására, és egy nagyon alapos vizsgálat után úgy döntött, hogy ezek megfelelnek az uniós jogi keretnek.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a 21,9 milliárd eurós kohéziós keretből a magyar kormány már együttesen 12,2 milliárd eurót hívhat le.

Varga Mihály: a magyar gazdaság növekedése idén 3–4 százalék között alakulhat

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar költségvetés helytállt az elmúlt évek válságaiban, valamint hogy ma már egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben.