Kihívásokkal teli évet zárt tavaly a magyarországi és az európai építőipar is, azonban az év végén megindult lakáspiaci folyamatok már előrevetítenek egy kedvező fordulatot, ami 2024 második felében érkezhet – hangzott el az MBH Bank ágazati kitekintő rendezvénysorozatának szerdai első eseményén.

MBH
A lakóépületek terén várható leginkább fellendülés az építőiparban.
Fotó: Tóth Marcell / Világgazdaság

Szabó Melinda, az MBH Bank ágazati elemzési vezetője kiemelte, hogy hazánkban az építőipar a 2022 elején tapasztalt, koronavírus-járvány utáni csúcs óta lejtmenetben van, amiben szerepet játszottak a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok (például az orosz–ukrán háború hatásai) mellett a belső kereslet zsugorodása, a reálkeresetek csökkenése és a magas kamatszint is. Azonban a megkezdődött kamatcsökkenések, és a várható béremelések miatt fellendülés várható.

Nemcsak a lakossági hanem az nagyberuházások terén is kihívások nehezítették az építőipar helyzetét. Balogh Péter, az MBH Bank nagyvállalati és speciális hitelezési ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy több nagy állami projekt leállítása, és az uniós források körüli bizonytalanságok is rányomták bélyegüket az ágazat kilátásaira.

A fordulat az uniós források felhasználásának megindulásával, és a hitelezési aktivitás növekedésével jöhet el. A és az Otthonteremtési Program 2.0 jelentős lökést adhat 2024-ben a lakásépítésnek

– emelte ki Balogh. Azt ugyanakkor az MBH elemzői sem tudják, hogy ez az Otthonteremtési Program várhatóan mikor, és konkrétan milyen formában fog elindulni.

Az irodapiacon a szakértők nem számítanak új projektek elindulására. A meglévő, és már bejelentett beruházások esetében már megvan, hogy ki lesz a beköltöző, azonban a hibrid és a home office munkavégzés elterjedésével új irodaházak építése nagyszámban már nem várható a közeljövőben. Ezzel szemben a logisztikai területen idén több nagyobb volumentű fejlesztés is lezárulhat – egészítette ki Morvai Zsolt, az MBH Bank vállalati üzletági igazgatója. A kiskereskedelemben a plázastop miatt, és a szektor lassú helyreállása okán nem várható számottevő bővülés. A szállodapiacot tekintve lassuló ütemű, de továbbra is növekvő pályát prognosztizálnak az elemzők.

Napokon belül tisztább képet kapunk a hazai építőiparról

Az ipari és az építőipari termelés adatai érkeznek a héten. Tavaly a teljes évben az építőipar termelése 5,0 százalékkal volt gyengébb a 2022. évinél