Átlagosan 20 százalékkal nő az ápolók alapbére márciustól. A mostani béremeléssel 2010 óta mintegy négyszeresére emelkedik az egészségügyi szakdolgozók keresete – jelezte Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány azért dolgozik, hogy a magyar emberek elégedettek legyenek az egészségügyi ellátás színvonalával.

Megbecsüljük és tiszteljük az ápolók munkáját. Köszönjük, amit a betegekért, ápolásra szorulókért tesznek nap mint nap!

Tavaly júliusban 18 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók bére. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az ápolók béremelésére kétszázmilliárd forintot fordít a kormány.

A béremelés megközelítően 84 ezer munkavállalót érint,

valamennyi, az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatálya alá tartozó egészségügyi szakdolgozóra és egészségügyben dolgozóra vonatkozik.

A korábbi pótlékok többsége – például a szakterületi pótlék, a vezetői pótlék, a címpótlék, az idegennyelv-tudási és a képesítési pótlék – beépül az alapbérbe, azok innentől kezdve már beleszámítanak a nyugdíjba. Mivel a szakdolgozók – alapbéren felüli – mozgóbérének számítási alapja az alapbér, így az alapbér emelkedésével a mozgóbér összege is nő.

20160509_1030_VV
2016. május 9. Szent László kórház, gyermekosztály. Egészségügy, ápolónõ, nõvér. Fotó: Veres Viktor
Fotó: Veres Viktor

Fontos változás egy új, öt fizetési osztályt tartalmazó sávos bevezetése. Az öt fizetési kategórián belül a dolgozót – az ellátott szakterületnek, valamint munkakörnek megfelelően – alap- vagy kiemelt kategóriába kell besorolni. A kiemelt szakterületek és a munkakörök listáját kormányrendelet tartalmazza.

Az új bértábla minimális és maximális összegei között a munkáltató állapítja meg a béremelés mértékét, a munkavállalóknak április elején utalják az első emelt bért.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete 2010-ben 170 900 forint volt, az idei március 1-jei béremelést követően havi keresetük meghaladhatja a 800 ezer forintot.