A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozott álláspontja, hogy a jegybankról szóló törvény módosítását célzó tervezet jelenlegi formája befolyást gyakorolna a jegybank függetlenségére, közölte az MNB. 

Az elmúlt hetek szópárbaja után várható volt, hogy kiveri a biztosítékot a készülő jogszabály. A jegybank múlt héten pontokba szedte, hogy milyen „intézkedésekkel” avatkozott be a kormány a jegybank működésébe. Bár az akkori közlemény nem említette Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, Matolcsy György elnök ezt megtette, aki a jegybankot ért támadásokat a tárcavezető személyére vezette vissza. 

20230921 EgerKözgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Most a közleményben azt írja a jegybank, hogy a készülő jogszabály egyes részei ugyanis nemcsak további ellenőrzési joggal, hanem lényegében a jegybank alaptevékenységét is érinthető irányítási joggal ruházná fel a Felügyelőbizottságot,  így 

az új törvény elfogadása esetén alkalmas lehet a magyar gazdasággal szembeni narratívák építésére és pénzügyi stabilitásunk rontására.

Azt kritizálják Matolcsyék, hogy a tervezet alapján egyes döntéseknél az MNB Felügyelőbizottságának előzetes engedélyére lenne szükség, mely az alábbiak szerint lehetőséget ad a jegybanki függetlenség korlátozására:

  1. Az előzetes jóváhagyás irányítási jogkörrel ruházná fel a tulajdonosi ellenőrzést gyakorló Felügyelőbizottságot, mégpedig az igazgatóság hatáskörének korlátozásával.
  2. Felerősítené egyes feladatok vonatkozásában az igazgatóság és a Felügyelőbizottság közötti véleménykülönbség lehetőségét, ezáltal akadályozva az igazgatósági döntéshozatalt.

A tervezet alapján a Felügyelőbizottság arra is kifejezett felhatalmazást kapna, hogy közvetlenül vagy közvetve, az MNB belső ellenőrzési szervezete által ellenőrizhesse az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságokat (leányvállalatokat), illetve

 az MNB által létrehozott alapítványok, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok gazdálkodását tulajdonosi ellenőrzés keretében.

A jegybank arra hivatkozik, hogy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok már rendelkeznek felügyelőbizottsággal, illetve az Állami Számvevőszék is rendszeres ellenőrzéseket hajt végre, így az MNB Felügyelőbizottsága feladat- és jogkörének ily módon történő kiterjesztése nemcsak indokolatlan, hanem aggályokat vethet fel a két felügyelőbizottság párhuzamos működése vonatkozásában.

Kiemelik, hogy az Európai Központi Bank állásfoglalása kimondja, hogy a Felügyelőbizottság nem ellenőrizheti az MNB alapvető feladataihoz kapcsolódó tevékenységeket. „Ebből következően a Felügyelőbizottságnak ezen hatásköre vonatkozásában nem lesz joga ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló olyan gazdasági társaságok tevékenységét sem, amelyek tevékenysége közvetlenül vagy közvetve érinti az MNB alapvető feladatait, vagy azoknak az MNB eredményére gyakorolt hatását” olvasható a közleményben.