Kiemelten a 30 évnél fiatalabb korosztály vásárlási szokásaira fókuszáltak az előző fél év adataira épülő elemzésükben az  Otthon Centrum (OC) szakértői megállapítva, hogy a fiatalok használt, és az idősebb korosztályoknál átlagosan olcsóbb ingatlant vásárolnak.

Full,Length,Portrait,Of,Loving,Interracial,Couple,Sitting,On,Floor
Átlagosan 33,9 millió forintért vásárolnak ingatlant a legfiatalabbak / Fotó: Shutterstock

Az összegzés szerint a hálózat közreműködésével vásárolt ingatlanok átlagértéke országosan 42,3 millió forint volt, a vizsgált korosztály által 2023 II. felében vásárolt ingatlanok értéke viszont 33,9 millió forint, ami 20 százalékkal alacsonyabb az átlagosnál, és jelentősen elmarad az idősebb generáció átlagától.

A vevők kétharmada készpénzzel fizetett, de miután a 30 évnél fiatalabbak az országos átlagnál kevesebb pénzből gazdálkodnak, körükben volt a legalacsonyabb a készpénz aránya, és közülük igényelnek a legtöbben hitelt vásárlásnál. Ugyanakkor az is kiderült, hogy 

nem a harminc év alattiak élnek a legnagyobb arányban az állami támogatásokkal,

mivel ezek házassághoz kötöttek, ami ebben az életszakaszban még sokaknak nem aktuális. 

Feltételezhetően szülői, rokoni segítséggel képes tisztán készpénzből vásárolni a 30 évnél fiatalabbak 39,3 százaléka. Piaci alapú hitellel 33,1 százalék él, míg a generáció tagjai közül 27,7 százalék igényel állami támogatást a lakásvásárláshoz, amelyet a legtöbb esetben piaci alapú hitellel is ki kell egészíteni. 

Kistelepülések előnyben: új lendületet kap a falusi CSOK

Új lendületet kaphat a a támogatási rendszer idén januártól érvényes átalakítása nyomán, mivel például az áfa-visszatérítés lehetősége a városi rozsdaövezeti fejlesztések mellett immár csak itt él

Anyagi okok miatt a húszas korosztály tagjai közül kevesen tudnak a nagyvárosokban ingatlant vásárolni, hiszen a körükben átlagosan 33,9 millió forintos vételárral szemben a budai ingatlanok átlagértéke 69 millió, a belvárosiaké pedig 54,5 millió forint. 

Még a régióközpontokban is magasabb, 37,2 millió forint most a lakáspiaci középérték.

A generáció tagjai mindezek miatt jellemzően a külső pesti kerületekben és az agglomerációban (17,7 százalék), illetve a városok közelében lévő községekben (18,1 százalék) vásároltak ingatlant az OC adatai szerint. 

A 30 évnél fiatalabb korosztályban továbbra is a használt ház a favorit,

a vásárlók 45,8 százaléka döntött emellett; sokan kényszerből, de körükben jelentős hányadot képviselnek azok is, akik egyetemi tanulmányaik után családot alapítanak és élnek az állami támogatásokkal.

Használt lakást a generációs vevők 30,5 százaléka, panelt 16,1, új építésű lakást csak 7,6 százaléka engedhetett meg magának – olvasható az elemzésben.