Magyar gazdaság

Exim-vezér a reptér visszavásárlásáról: kiválóan halad a projekt, azonnal tudunk utalni

Az Exim feladata a stratégiai ügyletek finanszírozása, mint a reptér visszavásárlása. A projekt kiválóan halad – jelentette ki Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 vidéki rendezvénysorozatának első helyszínén, Győrben. Arról is beszélt, hogy a Balkán régi vadászterülete a magyar cégeknek, ezért is működnek aktívan együtt az érintett országokkal.

Csőre van töltve a mi részünk, azonnal tudnak utalni – ezt mondta a reptér visszavásárlása kapcsán Kisgergely Kornél, az Exim Magyarország vezérigazgatója a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 vidéki rendezvénysorozatának első helyszínén, Győrben. 

Kisgergely Kornél: az Exim értéket teremt az exportfinanszírozáson keresztül az egész világban
Fotó: Világgazdaság / Vémi Zoltán

Ismertette, hogy 30 év alatt tízezer vállalkozást támogattak. A fő funkcióik a következők:

  • exportbiztosítási tevékenység, ami olyan cégek számára jelent megoldást, akik aktívan jelen vannak az exportpiacokon,
  • anticiklikus gazdaságpolitika támogatása, 2020 óta folyamatosan zajló válságok között célzott válságkezelő pénzügyi termékeket nyújtottak,
  • stratégiai jelentőségű ügyletek finanszírozása, ilyen 

a reptér visszavásárlása, ami szerinte kiválóan halad.

Elmondta, hogy az Exim értéket teremt az exportfinanszírozáson keresztül az egész világban, így például segítik Egyiptomban vasúti kocsik gyártását, vagy az USA-ban a ruházati termékek gyártását. Emellett kötött segélyhitelek révén is nyújtanak támogatást, főleg Afrikában, tavaly például Ruandában tették ezt. 

A Baross Gábor Hitelprogramra rátérve jelezte, hogy 1000 milliárdos pótlólagos támogatást tudtak nyújtani hazai cégeknek, ez az egyik legnagyobb ilyen állami program volt, amit ilyen rövid idő alatt sikerült lebonyolítani. Ugyanakkor idén 200 milliárddal megemelte a kormány a keretet, ami már azóta ki is merült. Nem meglepő módon a feldolgozóipar és a logisztika voltak azok a területek, ahonnan a támogatott cégek kikerültek.

 A Balkán régi vadászterülete a magyar cégeknek

– jegyezte meg a magyar vállalatok terjeszkedési lehetőségeiről, ezért aktívan működnek együtt ezekkel az országokkal.

A győri konferencián készült képgalériánk itt érhető el:

 

Exim Magyarország reptér visszavásárlás finanszírozás
Kapcsolódó cikkek