Magyar gazdaság

Optimistán várja a keddi kamatdöntést a forint

Az euró jegyzése kedden, röviddel fél hét előtt 394,17 forintra gyengült a hétfő esti 394,31 forintról. A magyar deviza most a keddi kamatdöntésre vár.

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

A,Woman,Puts,Hungarian,Forints,In,Her,Wallet.,The,Woman
forint
Dupla presszóval indította a napot a forint / Fotó: Shutterstock

Az euró jegyzése kedden, röviddel fél hét előtt 394,17 forintra gyengült a hétfő esti 394,31 forintról, 

a dolláré 370,34 forintról 369,83 forintra csökkent, a svájci franké pedig 406,03 forintról 405,50 forintra süllyedt.

Az euró jegyzése 1,0658 dollárra erősödött a hétfő esti 1,0647 dollárról.

Letesztelheti még az MNB idegrendszerét a 400-as forintárfolyam – kedden újabb kötélhúzás jön

Új szakaszba léphet kedden a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési periódusa, a monetáris tanács soron következő kamatdöntő ülésén minden jel szerint lassít a kamatcsökkentések eddigi tempóján. A jegybankárok legutóbb egy hónapja ültek össze, akkor egy hónap átmeneti gyorsítás után 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelték az alapkamatot. Döntést követő tartott háttérbeszélgetésen jelentette be Virág Barnabás alelnök, hogy a második negyedévtől a monetáris politika új szakaszba lép azzal, hogy a korábbi 75-100 bázispontos kamatvágások után kisebb ütemre kapcsol.

Ötven bázispontos kamatcsökkentést várok, és ezzel az ütemmel mehetünk előre a következő két hónapban

mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki arra számít, hogy az MNB tartja magát a kommunikációjához, és nem gyorsít a kamatvágásokon. Ennek oka, hogy a jegybank számára felértékelődött a forint árfolyamának stabilitása. Mint mondta, korábban nehezen volt értelmezhető, hogy pontosan mi is a pozíciója a kérdésben, mára azonban igyekszik világossá tenni, ahhoz, hogy a jegybanki toleranciasáv közelében maradjon az nem gyengülő forintárfolyamra van szüksége.  

Török Zoltán szerint hacsak nem történik valami drámai esemény, júniusban 6,5–7 százalék közé csökkenhet az alapkamat, amivel akár le is zárhatja a jegybank egy időre a kamatvágási ciklust.

Az elemző úgy látja, legfeljebb egy-két alkalommal dönthet még így az év második felében az MNB, amiben leginkább a fejlett jegybankok kivárása játszik szerepet. Egyelőre sem az Európai Központi Bank, sem a Fed nem indította el a kamatcsökkentését, ez pedig a jegybank mozgásterét is meghatározza.

 

forint kamatdöntés árfolyam
Kapcsolódó cikkek