Magyar gazdaság

Győr az unió egyik legdinamikusabban növekvő megyei jogú városa

A rendelkezésre álló adatok alapján sajnos a vesztes oldalon vagyunk – ezt mondta Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén. A nyugati régió mindössze 2 százalékot fejlődött az elmúlt 20 évben, nem tudta a lépést tartani a szomszédos, fejlettebb régiókkal, mint Graz, Bécs vagy Pozsony.

A megye kétarcú, van egy erőteljes agglomeráció Győrrel és Mosonmagyaróvárral, de van egy másik terület, mint a Rábaköz, ami nagyon sok veszteséget szenvedett el az elmúlt időszakban – mondta Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén. Rámutatott, egy uniós tanulmány szerint az EU egyik legdinamikusabban növekvő megyei jogú városa Győr.  

Pintér-Péntek Imre négy kitörési pontot említett, amelyekkel a térség felzárkózhat
Fotó: Világgazdaság / Vémi Zoltán

Emellett a nyugat-magyarországi régió jelenleg az EU fejlettségének 68 százalékán áll egy főre jutó alapján, ami nem mondható rossznak, viszont nagyon más képet mutat, megnézzük a többi régió fejlődését.

A nyugati régió mindössze 2 százalékot fejlődött az elmúlt 20 évben.

A kamara elnöke szerint ez megdöbbentő, aminek keresni kell az okait. Ebben szerinte a környező gazdasági régiók elszívó hatása játszhatja a szerepet, mint Graz, Pozsony, illetve Bécs. Ezért fel kell tenni a kérdést, hogy tettek-e eleget ezen kihívások megválaszolására.

 A rendelkezésre álló adatok alapján sajnos a vesztes oldalon vagyunk

– fogalmazott, hangsúlyozta, hogy kell egy székhely, de Győr a 130 ezres lélekszámával nem elegendő, legalább 200 ezresre kellene bővíteni.  Mindenesetre tárgyaltak többször is a megyei kamarákkal a kitörési pontokról, ennek keretében létrehoztak egy gazdaságfejlesztési munkacsoportot. Összesen 200 olyan vállalkozót nyertek meg, akik vizsgálták a feltételeket. 

Ezeket a kitörési pontokat nevesítették:

  1. a járműipar, amivel viszont az a gond, hogy míg országosan 25,5 százalék, addig Győr-Moson-Sopronban ez 74,2 százalékát adja a gazdasági teljesítményének, ami óriási kitettséget jelent,
  2. logisztika – állami beavatkozás nélkül azonban nem fog működni a kamara elnöke szerint, fontosnak nevezte az M81-es megépítését, 
  3. a turizmus,
  4. a mobilitás új útja.

Együttműködnek a Széchenyi Egyetemmel, aminek keretében létrehozták a UniChamb Kft.-t, a tudás- és technológiatranszfer átadásának céljával. 

Azt üzeni a nemzetgazdasági miniszternek, hogy olyan vállalatok kapjanak támogatást Magyarországon, akinek van fejlesztési terve. Szerinte nagyon sok felesleges pénzt költöttünk el eddig. Ha nincs elképzelése, akkor ne kapjon – szögezte le Pintér-Péntek Imre. 

Nekünk nincs más választásunk, mint Béccsel vagy Pozsonnyal versenyezni

– mondta, hozzátéve, hogy összefogásra és hitre is szükség van a kitöréshez.

A konferencia első napján készült képgalériánkat itt érheti el:

 

Győr-Moson-Sopron EU kamara
Kapcsolódó cikkek