Magyarország a közelgő európai uniós elnökségi fél éve alatt azon is dolgozni fog, hogy a közösség még szorosabbra tudja fűzni a viszonyát az Egyesült Arab Emírségekkel – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

SZIJJÁRTÓ Péter; ÁL NAHAJAN, Abdalláh bin Zajid
Magyarország az uniós elnökség alatt az Egyesült Arab Emírségekkel fűzné szorosabbra a kapcsolatokat / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az egyesült arab emírségekbeli kollégáját, Abdullah bin Zajed al-Nahjant üdvözölve arról számolt be, hogy hivatali partnere legutóbb nyolc éve, vagyis 2016-ban járt Magyarországon, a mostani látogatásnak pedig több szempontból is különös jelentősége van.

Kiemelte, hogy 

a jelenlegi súlyos globális kihívások közepette nagy szükség van az olyan felelősségteljes országokra, mint az Egyesült Arab Emírségek, amelyek stabilizáló szerepet játszanak saját térségükben.

Ennek kapcsán az ország szerepét méltatta az Ábrahám-megállapodások tető alá hozásában, reményét fejezve ki, hogy hamarosan visszatérhet a közel-keleti régió az egyezmény szelleméhez.

SZIJJÁRTÓ Péter; ÁL NAHAJAN, Abdalláh bin Zajid
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Szijjártó Péter ezután elismerően szólt arról is, hogy Abu-Dzabi mostanra csatlakozott az atomenergiát használók klubjához, ami új horizontokat nyit a kétoldalú együttműködésben, egyebek mellett a képzés és a kutatás területén is, hiszen hazánkban már több mint ötven éve üzemelnek nukleáris reaktorok.

Illetve kitért arra is, hogy 

Magyarország mindig is nagyra becsülte az Egyesült Arab Emírségek szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, ez igen fontos a térség és a világ biztonsága szempontjából egyaránt.

A miniszter végezetül érintette az idei magyar európai uniós elnökséget is, amelynek szavai szerint „bár nem mindenki örül, de erről szól a rotációs rendszer”.

Bízom benne, hogy az elnökség hat hónapja alatt még szorosabbra tudjuk majd fűzni az Egyesült Arab Emírségek és az közötti kapcsolatokat. Kedves testvérem, nyolc év elteltével újra üdvözöllek itt, Budapesten, ahol megvitathatjuk a legfontosabb, legaktuálisabb kérdéseket

– mondta a miniszter.

Szijjártó: az EU valójában az unió bővítése ellen dolgozik – videó

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország és Ciprus nem fogja elfogadni az EU felosztását első- és másodosztályú tagokra.