Magyar gazdaság

Nyisztor Péter: minden ötödik vállalatot mi finanszírozzuk

Mivel a BUBOR folyamatosan csökken, egyre inkább meg fognak jelenni a saját forrású termékek, egyelőre azonban még nem tartunk ott – mondta Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója a Világgazdaság és a Figyelő TOP200 győri rendezvényén. Hangsúlyozta, olyan magasak voltak a piaci kamatok Magyarországon, amiket lehetetlen lett volna kitermelniük a cégeknek, ezért is volt kiemelt szerepük a finanszírozásban a támogatott hiteleknek.

Bőven van még tér a hitelezés magyarországi felfutására – ezzel kezdte előadását Nyisztor Péter, az MBH Bank ügyvezető igazgatója a Világgazdaság és a Figyelő valamint a Kisalföld által szervezett győri konferencián. Mint mondta, folyamatos növekedés tapasztalható a hitelállományban, ez a növekedési ütem azonban elképzelhetetlen lett volna a támogatott hitelek nélkül, ami  azt eredményezte, hogy adott időszakban meghaladta a 60 százalékot is az arányuk a teljes tortán belül

Nyisztor Péter: a növekedés üteme a támogatott hiteleknek is köszönhető
Fotó: Világgazdaság/Vémi zoltán

Rámutatott, olyan magasok voltak a piaci kamatok Magyarországon, amiket lehetetlen lett volna kitermelniük a cégeknek, ezért is voltak fontosak a támogatott hitelek.

Az ágazatokról elmondta, hogy az építőipar nagy veszteségeket szenvedett el tavaly, de kezd helyreállni, ami még mindig legfeljebb stagnálást jelent.

Az új lakáspiac is komolyan visszaesett, több, mint 40 százalékkal csökkent a kiadott építési engedélyek száma előző időszakhoz képest.

Ez a dinamika kezd megfordulni, pozitív vagyok ebben a tekintetben

– mondta a lakáspiaci tendenciáról. Ami a kereskedelmet illeti, úgy látja, ebben az ágazatban már látszik a növekedés. A járműiparral kapcsolatban a beruházások húzhatják a szektort, a mezőgazdaság tekintetében reméli, hogy 2024-ben a tendenciák pozitívan alakulnak.

A hitelezési fordulatra rátérve azt mondta, hogy  6-6,5 százalék közötti a kamatszint várakozás. Mivel a BUBOR folyamatosan csökken, a saját forrású hitelek egyre inkább meg fognak jelenni, bár hozzátette, még nem tartunk ott.

A forgóeszköz-hitel továbbra is slágertermék lesz

– mondta Nyisztor Péter, a vállalatok hitelfelvételi hajlandóságáról. Az MBH Bankról elmondta, jelenleg minden ötödik hazai vállalatot a pénzintézet finanszírozza.

Arról is beszélt az ügyvezető igazgató, hogy egyre fontosabb az ESG, tekintettel arra, hogy aki nem felel meg ezen kritériumoknak, az ki fog szorulni a nyugati piacokról. Ezért figyelmeztetett, hogy erre fel kell készülniük a cégeknek, a bank ehhez minden támogatást megad.

A győri konferenciáról készült képgalériánkat itt találja:

 

MBH bank Nyisztor Péter pénzintézet
Kapcsolódó cikkek