Magyar gazdaság

Aki nyugdíjba megy, annak idén hatalmas változás jött

Egy új kormányrendelet értelmében fontos változások előtt áll a magyar nyugdíjrendszer. Máshogy számítják a nyugdíjakat, a január 1-je és december 31-e között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni. Akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, magasabb nyugdíjra számíthat.

A magyar nyugdíjrendszer fontos változások előtt áll, miután a kormány az 1997. évi törvény végrehajtásáról szóló rendeletet módosítja. A tervezett módosítások nagy hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is – derül ki a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletből, amely az új, valorizációs számokat tartalmazza – számolt be róla a teol.hu.

a20210101_nyugdijemeles_pt_fmh (2)
A valorizációs szorzóra figyelni kell, az idén ez 14 százalékkal magasabb, ami magasabb nyugdíjat eredményezhet azoknak, akik idén kérelmezik / Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti. A változás lényege: az idei évben a január 1-je és december 31-e között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új, 14 százalékkal magasabb valorizációs szorzókat kell alkalmazni. 

A valorizációs folyamat a nyugdíjrendszerben azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást. 

Például, ha valaki idén vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. A lap cikke felhívja a figyelmet, minél magasabb a valorizácós szorzó, annál kedvezőbb nyugdíjra számíthat az érintett. Fontos tehát az igénylés időzítése.

Teljes a tanácstalanság: az elemzők csak tippelik, mi történik a magyar boltokban

Megérkeztek a magyarázatok, az elemzők és a minisztérium is értékelték a februári kiskereskedelmi adatot. Miután meglehetősen széttartó a friss bolti statisztika, várható volt, hogy a kapcsolódó értékelések is eltérők lesznek. Ez így is történt.

 

 

 

 

nyugdíjrendszer nyugdíj valorizáció
Kapcsolódó cikkek