BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fiatalítani kell az agrárszektorban, és felkészülni a klímaváltozásra – 15,6 milliárdos támogatás a célra

Nehéz a gazdasági helyzet, ezért a hazai agráriumnak nemcsak támogatásra, hanem jövőképre is szüksége van Nagy István miniszter szerint. E célokat is szolgálja az a vissza nem térítendő támogatás, amit a Vidékfejlesztési Program keretében folyósítanak. Ezáltal lehet fiatalítani, digitalizálni és alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

Az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban – jelentette be Nagy István agrárminiszter, aki szerint fontos a digitalizáció, az innováció, a felkészülés a klímaváltozásra, illetve a fiatalítás is.

klíma nagy istván agrár
Nagy István miniszter szerint a klímaváltozásra is fel kell készíteni az agráriumot / Fotó: Purger Tamás / MTI

A bemutatóüzemek létesítésére akár egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek az agrárszakképzési centrumok, a tangazdasággal rendelkező felsőoktatási intézmények, továbbá a 100 százalékos állami tulajdonban lévő, fajtakísérletet végző kutatóintézetek. A támogatás kiterjed:

  • a bemutatóüzemekben használt gépek, eszközök beszerzésére,
  • infrastrukturális fejlesztésekre,
  • megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák kiépítésére.

A szektor kibocsátása folyó áron 157 százalékkal, változatlan áron 33 százalékkal bővült 2010 és 2023 között, az ágazati szintű jövedelem több mint két és félszeresére emelkedett, míg az agrárexport 129 százalékkal, az egyenleg 65 százalékkal haladta meg tavaly a 2010-es értéket.

Az agrártámogatás kifizetések értéke tavaly új csúcsra, 1400 milliárd forintra nőtt.

Ez óriási segítség abban, hogy a gazdálkodók a mostani nehéz helyzetben is talpon maradjanak

– emelte ki Nagy István a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán, Budapesten.

Csökkenteni a szennyezőanyag-kibocsátást, alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Az agrárminiszter hangsúlyozta: a bemutatóüzemek abban is segíthetnek a gazdálkodóknak, hogy innovatív technológiákat, növénykultúrákat, környezetvédelmi, erdőgazdálkodási, állatjóléti, állategészségügyi, gazdaságirányítási, szervezési és marketingmegoldásokat ismerhetnek meg, ezekkel optimalizálhatják a termelést, csökkenthetik a szennyezőanyag-kibocsátást és eredményesen alkalmazkodhatnak a klímaváltozás várható hatásaihoz.

Budapest, 2024. május 19.Rendőrségi helyszínelés egy balesetet szenvedett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben  2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verőce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak.MTI/Lakatos Péter
Fontos az innovatív technológiák megismerése és alkalmazása / Fotó: Lakatos Péter/MTI

Az agrárminiszter kifejtette, hogy az innovatív mezőgazdaság, illetve élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához jól képzett szakemberekre van szükség, akik a változó világ kihívásaira megfelelően tudnak reagálni. Ehhez szükséges, hogy a 21. század elvárásaihoz igazodva átalakuljon a hagyományos iskolai oktatás.

Az agrárszakképzés megújítása részeként 2020-ban az Agrárminisztérium fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési intézményt öt agrárszakképzési centrumba szervezték. 

A bemutatóüzemek tudásátadáson alapuló modernizációja pedig közvetlenül járul hozzá a versenyképesség, a fenntarthatóság, a forráshatékonyság és a környezeti teljesítmény javulásához, amely a vidék fejlődését mozdíthatja elő.

Digitalizációval lehet megszólítani a fiatalabbakat

A bemutatóüzemek létesítése ahhoz is hozzájárulhat, hogy tovább növekedjen a 40 év alatti gazdálkodók száma, de a fiatalítási célokkal párhuzamosan fontos a szakképesítéssel rendelkező gazdálkodók arányának emelése is.

A fenntarthatóság, a digitalizáció és az innováció alkalmas a fiatalok vagy a más területen dolgozók megszólítására

– fogalmazott Nagy István, aki a múlt héten az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával egyeztetett. A megbeszélés után kifejtette, hogy meg kell szabadítani az európai mezőgazdaságot az elmúlt években ráerőltetett vágyvezérelt, szélsőséges zöld ideológiától, hiszen nincs nagyobb sértés az európai gazdálkodók számára, minthogy azt mondják, ők az éghajlatváltozás legfőbb felelősei. 

„Ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen ők az elszenvedői. A legtöbbet a gazdák tesznek a teremtett világunk fenntartásáért” – közölte az agrárminiszter.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.