BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyetért az illegális migráció kérdésében is a magyar és a Fülöp-szigeteki külügyminiszter

Nemcsak a migrációt érintő kérdésekben ért egyet Szijjártó Péter és Enrique Manalo, hanem abban is, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. A Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulója lehetőséget adott a politikai megbeszéléseknek is. A két ország közötti sikeres együttműködés jó példa arra, ha a kelet–nyugati együttműködés fejlesztésére kerül a hangsúly.

Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Manilában. Az illegális migrációt illetően mindketten egyetértettek abban, hogy egy országnak jogában áll eldönteni, hogy kit enged be a területére, és kikkel akar együtt élni – írta a minisztérium közleményében. 

egyetért
Egyetért a magyar és a Fülöp-szigeteki külügyminiszter a migráció kérdésében is / Fotó: Rolex Dela Pena / MTI / EPA

Abban is egyetértenek, hogy az illegális határátlépés nem emberi jog, hanem bűncselekmény – fűzte hozzá a miniszter.

Nem lehet összekeverni az illegális migránsokat azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni, tiszteletben tartva a két ország közötti megállapodásokat. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer Fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója kiváló alkalmat biztosít a politikai megbeszéléseknek. Az egyeztetés  azért is aktuális, mert 

Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, méghozzá nagy kihívást jelentő körülmények között, hiszen a világ hatalmas biztonsági és gazdasági válsággal nézett szembe az elmúlt időben

– mutatott rá a külügyminiszter.

A két ország tízezer kilométer távolságra van egymástól, de mindkettő esetében hasonló hatással járt a válság. Mindketten abban érdekeltek, hogy ismét béke és kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés legyen a világban. Ehhez azonban a nemzetközi politikában óriási változásoknak kell végbemenniük, vissza kellene térni a kölcsönös tisztelethez. 

Párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani a konfliktusokat a folyamatos ítélkezés és kritizálás helyett

– vélekedett a külügyminiszter.

Szijjártó Péter kitért arra: 

jelenleg Európa nagyon rossz formában van, már két és fél éve háború zajlik a kontinensen, és olyan politikai, ideológiai törekvések vannak, amelyek arra irányulnak, hogy gátolják a kelet–nyugati együttműködést. A magyar EU-elnökség arra fog törekedni, hogy javítsa Európa helyzetét, ehhez pedig békére van szükség a kontinensen.

A Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti együttműködés a legjobb példa arra, hogy milyen sikerrel járhat, ha a kelet–nyugati együttműködés fejlesztésére kerül a hangsúly. 

A kétoldalú kereskedelmi forgalom már meghaladta a 300 millió dollárt, hiszen Magyarország jelentősen növelte a mezőgazdasági exportját az ázsiai országba 

– közölte a miniszter.

A magyar cégek jelentős vízgazdálkodási beruházásokat is végrehajtanak az országban azért, hogy mindenki ivóvízhez juthasson, továbbá nukleáris együttműködés is lesz a két ország között – tette hozzá Szijjártó Péter.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.