BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érettségi: mi történik, ha nem jól sikerül

Múlt héten szerdán lezárultak az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák. A héten középfokon folytatódnak a szóbelik. Mi történik, ha egy-egy tárgyból egyáltalán nem, vagy éppen nem túl jól sikerült az érettségi, ami veszélyezteti a továbbtanulást?

Múlt héten szerdán lezárultak az emelt szintű szóbeli vizsgák. Június 5. és 12. között, az írásbeli vizsgákat követően 108 tárgyból, 242 helyszínen, 3912 tantárgyi bizottság előtt mintegy 45 ezren tettek emelt szintű szóbeli érettségi vizsgát. A héten a középszintű szóbeli vizsgákkal folytatódik az idei érettségi.

érettségi
 A középszintű szóbeli érettségik folynak a héten / Fotó: Lehoczky Péter

 

Szóbeli érettségi középszinten

Június 17. és július 3. között 1161 helyszínen, 3150 vizsgabizottság előtt, csaknem 290 ezer középszintű szóbeli vizsgával folytatódik az érettségi. Míg azonban az emelt szintű szóbeli vizsgák időpontját és követelményeit központilag határozták meg, a középszintű vizsgák esetében ezek iskolánként eltérnek, hiszen ebben az intézmények maguk dönthetnek.

Ha nem jól sikerül az érettségi

Előfordulhat az érettségizővel, hogy a nagy hajrában egy-egy tárgyból nem túl jól sikerült az érettségi, ami akár a továbbtanulást is veszélyeztetheti – írta az Eduline. Mit tehet a diák, ha nem elégedett az eredményeivel? Újra írhatja az érettségit? Ha igen, mikor, októberben vagy csak jövő májusban? – merül fel a szülőkben és a diákokban egyaránt ezekben a napokban.

Az Oktatási Hivatal oldalán található tájékoztatás szerint, ha arról van szó, hogy 

a diák azért érettségizne ismét, mert nem elégedett az eredményeivel, mivel azok nem elégségesek a továbbtanuláshoz, akkor a következő vizsgaidőszakban jelentkezhet ismét, és vizsgázhat. 

Ebben az esetben tulajdonképpen újra érettségizik az adott tantárgyból.

Mit lehet tenni, ha elégtelen lett egy vizsga?

Ha egyáltalán nem sikerült egy tárgyból az érettségi, a diák „javító” érettségi vizsgát tehet. Érdemes megjegyezni, hogy javító érettségit csak akkor lehet tenni, ha valamelyik érettségi vizsga elégtelen lett. 

Ezt csak a folyamatban lévő érettségi vizsgát követő másik vizsgaidőszakban lehet letenni, azaz leghamarabb 2024. októberében,

vagyis az őszi érettségi vizsgaidőszakban.

A diákokban felmerül, hogy az érettségi ismételt megírása után melyik eredményt veszik majd számításba a továbbtanuláskor; az utoljára megírt érettségi vizsgát, vagy azt, amelyik jobban sikerült. Válogatni sajnos nem lehet az érettségi vizsgák eredményei között, minden esetben az utoljára megírt érettségi vizsga eredményeit veszik figyelembe. 

Az is előfordulhat tehát, hogy az újraérettségizés során rosszabb eredmény születik – írja az Eduline.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.