BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az euróalapú hitel volt a befutó a Baross Gábor hitelprogramban

Közel ezer szerződést kötött az Exim Magyarország a záruló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében. A hitelprogram során a leszerződött állományból már 40 milliárd forintnyi folyósításra került sor.

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételeket kínáló, újranyitott Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 200 milliárd forintos többletforrásának 100 százalékára megkötötte az Exim Magyarország a hitelszerződéseket a magyar vállalkozásokkal – írja közleményében az Exim.

exim bank
Sikeres volt a hitelprogram / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A hitelprogramban összesen 928 szerződéskötés történt, a leszerződött állományból pedig eddig 40 milliárd forintot folyósítottak. A források 48 százalékához a hazai kkv-szektor juthat hozzá. A program nemcsak az Exim, hanem Magyarország valaha volt egyik legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik. Érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés ez évi újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez, aminek köszönhetően jövőre 4,1 százalékra emelkedhet a gazdasági növekedés üteme.

Gyorsan lefedték a kérelmek a keretet

Az Exim Magyarország január 15-től fogadta be újra a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeit. A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált. Az immár kizárólag beruházási célú hiteltermékeket a múlt évhez hasonlóan hatalmas érdeklődéssel keresték a hazai vállalkozások. A 200 milliárd forint többletforrással megnövelt program keretének egészét lefedték február közepére a hitelkérelmek. Mára a szerződések 100 százalékát megkötötte a magyar vállalatokkal az Exim. 

Négy hónap alatt az újranyitott hitelprogramon belül összesen 928 szerződés született, teljesen kimerítve az említett többletforrást. A magyar vállalkozások 114 beruházási hitelszerződést írtak alá közel 165 milliárd forint összértékben, és 814 lízingszerződést közel 40 milliárd forint összértékben.

A szerződött ügyletek 47 százalékára már folyósították a pénzt az igénylőknek.

Az euró volt a befutó

A program szerződéseinek 93 százaléka euróalapú hitelre szól. Az ügyfelek 48 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, döntően Közép-Magyarországról. A szerződött hitelkérelmek 97 százalékát az Exim által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

„A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram az Exim Magyarország 30 éves történetének egyik legkiemelkedőbb mérföldköve, összesen 1200 milliárd forinttal támogattuk a magyar vállalatok fejlődését és beruházásaik ösztönzését. A program sikere egyértelmű, hiszen a kezdetektől fogva látható volt, hogy óriási az igény a kedvezményes finanszírozási lehetőségek iránt. Tavaly március és december között az új vállalati hitelszerződések 28 százalékát, 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták” – idézi a közlemény Berta Adriennt, az Exim Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese. A többletforráshoz újabb 279 vállalat jutott hozzá.

Az Exim Magyarország 2023 februárjában indította el 700 milliárd forintos keretösszeggel a hitelprogramot a kormány döntése alapján. A program rövid időn belül hatalmas érdeklődést váltott ki, így az eredeti keretösszeget 1000 milliárd forintra emelték. Ez év elején újabb 200 milliárd forint többletforrással folytatódott a program, amelynek a teljes kerete így 1200 milliárd forintra nőtt. 

A többletforrással az Exim Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalékos, euróban akár 3 százalékos kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthatnak.

A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.