BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szuperélelmiszer a cékla, egyre többet termelünk belőle

Évről évre nő a cékla termőterülete Magyarországon, a termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közös körképéből. A cékla népszerűségét az egészségre gyakorolt pozitív hatása alapozza meg.

Az elmúlt években az országon végigsöprő gasztroforradalomnak köszönhetően újra divatos lett a cékla, és már nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni főzésben is egyre többen használják a sokoldalúan felhasználható alapanyagot – írja közös piaci körképében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A boltokban kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik, csupán a szezon végén jelenhet meg kis mennyiségű import a piacon.

cékla
A cékla termelése és fogyasztása is nő / Fotó: Lévai Zsolt / NAK

A folyamatosan erősödő keresletre magyarázat, hogy a cékla igazi szuperélelmiszer: jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben elérhető. A cékla rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség. Készülhet belőle

  • főzelék,
  • snack,
  • saláta,
  • leves,

de fogyaszthatjuk savanyítva is, és a desszertekben is megállja a helyét. Sokan a zöldség levét kedvelik, a smoothie-k népszerű alapanyaga.

Magyarországon mintegy 250–350 hektáron termelünk céklát, 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, mintegy 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete

A bővülés oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, a termelés viszonylag kiszámítható, s nem mellesleg a támogatások is ösztönzőként hatnak.

Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nemcsak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya, és a sárgarépa mellé kiegészítő termekként szolgál az áruházlánci beszállítás során.

A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek: kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. A cékla erős májtisztító hatású, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.