
Útszéli trükkök a gyümölcsárusoknál – veszélyek az eperszezonban
A napokban kezdte meg a a szezonális gyümölcsárusok – különösen a szamócát, vagyis epret eladók – ellenőrzését a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal – írja a Kemma. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság országos ellenőrzést rendelt el május 12. és június 6. között, amelynek célja a minőség, a nyomon követhetőség és a megfelelő jelölések vizsgálata. Az idei eperszezonban ellenőrzött három árusítóhelyből kettőnél akadtak problémák: mindkét esetben nem hitelesített mérleget használtak az eladáshoz. A hatóság egyelőre figyelmeztetéssel élt, de ismételt szabálytalanság esetén már bírságra lehet számítani.

A zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzést egész évben folyamatosan végzik termőhelyen és kereskedelmi forgalomban, ideértve az út menti és piaci árusítást is. Az általános és speciális minőségszabványoknak való megfelelést és a jelölési követelményeket vizsgálják, a termékek nyomon követése során pedig minden esetben ellenőrzik a beszerzését igazoló szállítóleveleket és számlákat – közölte a kormányhivatal. A vizsgálatok során azt is figyelik, hogy feltüntetik-e a termék pontos megnevezését, a származási országot és – ha magyar termékről van szó – a magyar zászlót is. Ha valaki őstermelőként árul, ott kell lennie
- a nevének,
- a címének és
- a regisztrációs számának.
Ha ezek hiányoznak, az már gyanús: könnyen lehet, hogy nem a termelő, hanem egy viszonteladó árulja a gyümölcsöt, amelynek a származása nem nyomon követhető.
Ha nincs meg a megfelelő dokumentáció, a hatóság elkobozza az árut, és meg is semmisíti.
Az egyik leggyakoribb probléma ugyanis éppen a nyomon követhetőség hiánya. De előfordulnak jelölési hibák, romló minőségű áru, ritkábban pedig növényvédőszer-szennyezettség is.
Drágulás és hiány: így indul a szabadföldi eper szezonja
Bár tavaly ilyenkor már dübörgött az eperszezon, most még csak kezdődőben van. A hűvös időjárás lelassította az érést, és a szabadföldi eper érésének kezdetére kiderült, a beporzás sem sikerült jól, jóval kevesebb szamócát szüretelhetnek idén a termelők.
A hatóság azt tanácsolja, hogy mindenki részesítse előnyben a helyi, megbízható termelőket, akik átláthatóan, tisztán árulják a portékáikat. A jól működő standokat könnyű felismerni: feltüntetik az árus adatait, a gyümölcs származását, és a higiéniai körülmények is rendben vannak.