Most már jól látszik, hogy nemcsak a fagyok károsították meg a magyar szamócaültetvényeket, hanem már a beporzásnál is bajok voltak – mondta a Világgazdaságnak Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense. Ez abból látszik, hogy elég sok az úgynevezett porzós eper, a deformált áru, amit egyébként nagyon olcsón szoktak árulni, fagyiba, shake-be, turmixba jó. A szabadföldi eper szezonja idén a tavalyinál körülbelül két héttel később indult.
Ezt részben az okozta, hogy hideg, csapadékos időjárás volt a beporzás idején, részben pedig az, hogy ekkor volt egy hirtelen erőteljes felmelegedés is, ami kiszárította a virágbibéket, így nem tudott megtapadni a pollen. Ugyancsak gondot okoztak a nagy hőingadozások, és már nemcsak a szamóca (a köznyelvben eper) minőségét érintették, hanem elég súlyosan visszavetették a termésmennyiséget is. Ilyenkor persze mindenki visszafelé tekingetve találgatja az okokat, de az előbb említettekre utal az is, hogy a termés deformitása mellett elég jelentős a gyümölcsaprózódás is. Az utóbbi pedig azt jelenti, hogy gyümölcsméret nem éri el a megfelelő szintet. A gyümölcsaprózódás idén azért is súlyosabb, mert most a hazai termést meghatározó mindhárom fajtát,
is érinti, holott ez általában inkább csak a Cleryt szokta.
Az apó gyümölcsök persze még piacképesek. Ha viszont a nagy ültetvényeket nézzük, akkor azokon általában a termés 80 százaléka első osztályú, idén most ez kevesebb, vagyis nemcsak a teljes termés mennyisége, hanem azon belül a jobb áron eladható gyümölcsöké is csökkent.
Az osztályozás jelentőségét mutatja, hogy kedden, a Corvin Pláza két ellentétes oldali bejáratánál megtelepedők közül az egyiknél az első osztályú epret kilónként 4000, a másodosztályút pedig 2700 forintért adták, míg a másik oldalon a „közepes” jelzővel illetett eper volt 3999, a másodosztályú pedig egy ezressel olcsóbb. Itt lehetett kapni „olcsó eper” kategóriába sorolt szamócát is, kilónként 2500 forintért.
Ezek az árak magasak, és ami szintén látszik, hogy „tartják magukat”. Ez abból adódik, hogy
idén konkrétan hiány van eperből.
Ráadásul az idei szezon specialitása, hogy az importból is kevesebb van, mint szokott, ugyanis nemcsak a magyar ültetvényeket „csapta meg” a nagyon hűvös idő, hanem a balti államoktól lefelé Ukrajnán és Románián, Bulgárián át például a görögöket is, és nagyon szokatlan módot Törökországot is elkapta. De egész Európára jellemző a hűvös időjárás, és a spanyol termelők sem tudnak annyit exportálni, mint szoktak.
Az eper ára Magyarországon: lesz ez még durvább is
Megjelentek az első földieperárusok, akik még nem szabadföldit, hanem fóliasátor alatt termett gyümölcsöket árulnak. A megkérdezett kertészek szerint nagyon magas áron indulhat az eper szezonja, és az első egy hét után várható árcsökkenés.
Ennek a helyzetnek a termelők szempontjából az egyetlen pozitívuma az lehet, hogy nem „érik össze” a szabadföldi eper a fóliással. Sok évben előfordul ugyanis, hogy még szedik a fóliák alól az epret, de már berobban a piacra a szabadföldi, ami lenyomja az árakat. A hazai termelésben egyébként a szabadföldin és a fóliáson kívül még üvegházi termelés is létezik, de utóbbi területe szinte elhanyagolható, onnan csupán a HoReCa-szektornak szállítanak.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 5–7,7 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett piaci áttekintés alapján Magyarország szamócaimportja az előző évihez képest 30 százalékkal, 3596 tonnára nőtt 2024-ben, és az importgyümölcs több mint fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban történik. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, a friss termék Szlovéniába, Szlovákiába került az elmúlt évben. Magyarország szamócaexportja 16 százalékkal, 121 tonnára csökkent 2024-ben az előző évihez képest. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (görögországi) szamóca idén a negyedik héttől volt jelen a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig 2758 forint per kilogramm nagykereskedelmi áron értékesítették a negyedik és a 15. hét között. Az importszamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan megmaradt a kínálatban, és nagykereskedelmi ára (1671 forint per kilogramm) a 15–19. hetek átlagában 13 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A hazai szamóca az idén 3900 forintos termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, és termelői ára a 15–19. hetek átlagában (3467 forint) 63 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos periódusának átlagárához képest.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.