Szalmonella miatt hívott vissza csípős kolbászt a Nébih
Csípős füstölt kolbászt hívott vissza a gyártó Hajnal Húskombinát, mivel abban szalmonella lehet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön. A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy a 2025. július 3. minőségmegőrzési idővel és a G5134 tételszámmal rendelkező kolbászt ne fogyasszák el.

Az érintett csípős kolbászt a Hajnal Húskombinát közlése szerint a cég győri boltjába (Aradi vértanúk út 18.) vihetik vissza, ahol
blokk hiányában is visszaveszik a terméket, az árát pedig visszatérítik.
A szalmonella baktériumok a Nébih szerint leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, levertség, de a betegség akár tünetmentesen is lefolyhat. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
Az alapos sütés-főzés elpusztítja a szalmonella baktériumokat, ám a megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.


