Csípős füstölt kolbászt hívott vissza a gyártó Hajnal Húskombinát, mivel abban szalmonella lehet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön. A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy a 2025. július 3. minőségmegőrzési idővel és a G5134 tételszámmal rendelkező kolbászt ne fogyasszák el.
Az érintett csípős kolbászt a Hajnal Húskombinát közlése szerint a cég győri boltjába (Aradi vértanúk út 18.) vihetik vissza, ahol
blokk hiányában is visszaveszik a terméket, az árát pedig visszatérítik.
A szalmonella baktériumok a Nébih szerint leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés, levertség, de a betegség akár tünetmentesen is lefolyhat. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően egy-két napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.
Az alapos sütés-főzés elpusztítja a szalmonella baktériumokat, ám a megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.