A nyári szezon közeledtével sokakban felmerül a szokásos kérdés: mennyibe kerül idén a lángos, illetve megvan-e még a kedvenc vízparti büfé, és ha nincs, mennyibe kerülne egynek a bérlése vagy megvásárlása? – írja a Veol.
A Balatonnál a büfék négyzetméterára átlagosan 9, a cukrászdáké 13, az éttermeké pedig 7 százalékkal lett alacsonyabb 2025 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest.
Az országos ingatlanhirdetések alapján a vendéglátóegységek – különösen a büfék és borozók – árai csökkentek, miközben más kereskedelmi ingatlanok, például üzlethelyiségek négyzetméterárai átlagosan 18 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.
A vendéglátóegységek kínálata jóval szűkebb, mint a lakóingatlanoké, ezért az árcsökkenés mögött az is állhat, hogy idén inkább a kevésbé frekventált, olcsóbb helyen lévő üzletektől próbálnak megszabadulni a tulajdonosok. Ebben szerepet játszhatnak a gyengébb fogyasztási mutatók is
– mondta Futó Péter, a Zenga elemzési vezetője.
A KSH adatai is megerősítik, hogy hosszabb távú csökkenés tapasztalható a büfék és éttermek számában. Ezzel párhuzamosan idén több eladó kereskedelmi és ipari ingatlant hirdettek meg a Zengán, mint tavaly. Májusban például 40 százalékkal több büfét és borozót kínáltak eladásra, viszont a meghirdetett éttermek száma csaknem negyedével csökkent.
A kiadó vendéglátóhelyek esetében is inkább csökkenő árakról számol be az oldal, bár az ilyen típusú kiadó ingatlanok száma egyébként is jóval kisebb.
A déli parton főként Siófokon, Balatonlellén és Fonyódon, míg az északin Balatonalmádiban és Balatonfüreden jelentek meg eladó vagy kiadó táblák.
Ezek egyébként is a tó legforgalmasabb települései.
Egy csárda jellegű étterem vagy pizzéria ára a Balatonnál négyzetméterenként 700-800 ezer forint körül mozog, míg a büfék átlagosan 500 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként. A hirdetések többsége szerint az árak már a berendezést is tartalmazzák.
Vendéglő és étterem kategóriában jellemzően 40-50 millió forinttól indulnak az ajánlatok, de a népszerű turistacélpontokon – mint például Tihany vagy Siófok belvárosa – akár 400-500 millió forint is lehet egy-egy étterem ára.
Egy klasszikus strandbüfét például Balatonlellén vagy Balatonakarattyán 110 millió forintért kínálnak eladásra.
A Velencei-tónál viszont jóval olcsóbban lehet hozzájutni vízparti büféhez:
ott az átlagos négyzetméterár 270 ezer forint körül alakul. Egy kisebb, felújítandó büfé már 12-18 millió forintért is elérhető.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.