Büfét, vendéglőt tessék! A Balatonnál most olcsóbban lehet vásárolni éttermet, mint egy éve
A nyári szezon közeledtével sokakban felmerül a szokásos kérdés: mennyibe kerül idén a lángos, illetve megvan-e még a kedvenc vízparti büfé, és ha nincs, mennyibe kerülne egynek a bérlése vagy megvásárlása? – írja a Veol.

A Balatonnál a büfék négyzetméterára átlagosan 9, a cukrászdáké 13, az éttermeké pedig 7 százalékkal lett alacsonyabb 2025 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest.
Az országos ingatlanhirdetések alapján a vendéglátóegységek – különösen a büfék és borozók – árai csökkentek, miközben más kereskedelmi ingatlanok, például üzlethelyiségek négyzetméterárai átlagosan 18 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban.
A vendéglátóegységek kínálata jóval szűkebb, mint a lakóingatlanoké, ezért az árcsökkenés mögött az is állhat, hogy idén inkább a kevésbé frekventált, olcsóbb helyen lévő üzletektől próbálnak megszabadulni a tulajdonosok. Ebben szerepet játszhatnak a gyengébb fogyasztási mutatók is
– mondta Futó Péter, a Zenga elemzési vezetője.
A KSH adatai is megerősítik, hogy hosszabb távú csökkenés tapasztalható a büfék és éttermek számában. Ezzel párhuzamosan idén több eladó kereskedelmi és ipari ingatlant hirdettek meg a Zengán, mint tavaly. Májusban például 40 százalékkal több büfét és borozót kínáltak eladásra, viszont a meghirdetett éttermek száma csaknem negyedével csökkent.
A kiadó vendéglátóhelyek esetében is inkább csökkenő árakról számol be az oldal, bár az ilyen típusú kiadó ingatlanok száma egyébként is jóval kisebb.
Mennyibe is kerül egy balatoni büfé?
A déli parton főként Siófokon, Balatonlellén és Fonyódon, míg az északin Balatonalmádiban és Balatonfüreden jelentek meg eladó vagy kiadó táblák.
Ezek egyébként is a tó legforgalmasabb települései.
Egy csárda jellegű étterem vagy pizzéria ára a Balatonnál négyzetméterenként 700-800 ezer forint körül mozog, míg a büfék átlagosan 500 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként. A hirdetések többsége szerint az árak már a berendezést is tartalmazzák.
Vendéglő és étterem kategóriában jellemzően 40-50 millió forinttól indulnak az ajánlatok, de a népszerű turistacélpontokon – mint például Tihany vagy Siófok belvárosa – akár 400-500 millió forint is lehet egy-egy étterem ára.
Egy klasszikus strandbüfét például Balatonlellén vagy Balatonakarattyán 110 millió forintért kínálnak eladásra.
A Velencei-tónál viszont jóval olcsóbban lehet hozzájutni vízparti büféhez:
ott az átlagos négyzetméterár 270 ezer forint körül alakul. Egy kisebb, felújítandó büfé már 12-18 millió forintért is elérhető.